Neopit Pilski - немската група, която пее на български

Pinterest LinkedIn +


В покрайнините на Хамбург, а по-точно в Луенебург, се подвизава първата немска група с български текстове, носеща името Neopit Pilski, научи Аvtora.com.

Форматът й е трио, съществува от самия край на 2003 година, а в настоящия си състав - едва от няколко месеца.

Българското присъствие е именувано Стефан Иванов, а неговите съмишленици са Щтефен Бунтинг (бас) и Хинерк Отто (барабани). Стефан е роден преди 23 години в Смолян, израснал е в Слънчев бряг, завършил е гимназия в Бургас и от милениума насам се "прави, че учи в Луенебург", където е срещнал и вербувал другите момчета. Той е дал името на групата, измисляйки алегорията като псевдоним, с който да се подписва под текстовете, които пише и изпълнява.

Тримата имат 20 парчета, средно по едно участие на месец, на което изпълняват 15 от тях и географски неограничения ентусиазъм за много повече. Статусът им на учащи се (студенти), липсата на контакт с българските студентски организации в Германия и в още по-голяма степен - с хора, посредничещи към българските сцени, ги лишава от популярността, която биха могли да имат.

Идеята за турне в България е повече от привлекателна за групата, но е изправена пред препятствието, наречено спонсор. Този или следващия месец, Неопит Пилски ще влязат в студио, за да запишат 30-45 минутна селекция на близо едночасовия си материал. По отношение на музиката си, бандата не желае да бъде ограничавана теоретически от правото си да принадлежи възможно най-всеобхватно и всеотдайно на категорията рокенрол.

И все пак, самоопределнието им "bulgarian soft 60's с гръндж-етно-пънк-инди-поп-рок елементи" е напълно изчерпателно, достоверно и достатъчно провокативно, за да ги чуете на първо време тук.
Сподели.