"Не е лесно" - всъщност е, но с Алек Болдуин и Мерил Стрийп

Pinterest LinkedIn +

Не е, ама е. Или поне така изглежда в новата комедия на Нанси Мейерс.

Всъщност, трудно можем да кажем, че е нова – по-точно ще бъде новата-стара комедия на познатата ни Нанси Мейерс.

Известна с хитове като "Невъзможно твой“, "Какво искат жените“ и "Ваканцията“, тя отдавна е открила формулата на успеха и последният й филм не прави и крачка встрани от утъпкания вече път.

Липсата на рискове има и добра, и лоша страни. Лошата – че журналистите и феновете ще те спукат от критики тип "това вече сме го гледали“. Добрата е, че отново ще го гледат.  И в случая сигурно ще са прави.

Защото "Не е лесно“ е иронична, пиперлива и забавна комедия за бивши съпрузи, попрехвърлили средната възраст.

Тя притежава успешен бизнес и преживява доста тежко това,  че и най-малката й дъщеря поема по своя път към университетското общежитие и я оставя сама в къщата.

След 10 години развод, той е женен повторно за млада секси мадама, с която има съвсем малко дете.

Отношенията между двамата бивши са относително безоблачни, докато в един прекрасен момент не се озовават в леглото. След това той е на върха на света, а тя – на ръба на тоалетната чиния.

Започва добре познатата в киното игра на любов и страст между бивши съпрузи, в която се намесват новите любови и поставят под въпрос не само миналото и настоящето, а и бъдещето.

Но ако в Холивуд обикновено я разиграват с млади и секси актьори, Мейерс е избрала да покаже целия абсурд на човешкото привличане, страст и сексуални приключения с дама пред менопауза и понапълнял бивш секссимвол.

И това е повече от правилен избор.

Защото и тук напоследък неуморната Мерил Стрийп демонстрира онази съвършена трагедийно-комедийна игра, в която за един кадър през лицето й минават тонове противоречиви емоции, а на теб ти се иска да й построиш малък храм и да й се кланяш.

Достоен партньор й е Алек Болдуин, който е успял да бъде самоироничен към образа си от миналото и да предаде по естествен и забавен начин цялата неизбежност на обреченото желание да останеш дете до края на живота си.

По принцип крайно дразнещият, но тук – симпатичен Стив Мартин е третото неизвестно в уравнението.

Събирането, деленето и умножението между всички тях се получава съвсем естествено и движи сюжета и хумора в ситуациите и диалога.

Какво се случва след знака на равенство?

Ами близо 2 приятно изкарани часа. Колкото - толкова.

Автор: Елена Пенева, peneva@avtora.com

Get the Flash Player to see this player.
Сподели.