НДК подслони ударните импровизации на Billy Cobham

Pinterest LinkedIn +

Зала 1 на НДК стана сцена на символа на барабаните Били Кобъм (Billy Cobham). Концертът, част от фестивала София Джаз Пик, се състоя на 24 октомври и събра повече от 2500 души.

Това е третото посещение на виртуоза в България, след като Кобъм гостува в София през 1993 г. и в Пловдив в края на септември 2006 г.

Заедно с Били Кобъм (свирил със звезди от ранга на Miles Davis, John McLaughlin, Deep Purple, Carlos Santana, Stanley Clarke, Najee и др.) на софийска сцена се качиха още четирима инструменталисти - Кристоф Краверо – клавишни и струнни, Майк Мондезир – бас, Джуниър Гил – стиил пан и Жан-Мари Еке – китара.


Billy Cobham и джаз фюжън бандата Culture Mix Band.
Снимка: Avtora.com


Преди време легендарният барабанист събра тези музиканти от цял свят, за да създаде джаз фюжън формацията Culture Mix Band.

Концертът на Кобъм беше съпроводен от изключителни импровизации на всички музиканти и отличаващото се майсторство на барабаниста, който остана на сцената близо два часа, след като демонстрира изпълнения с две, четири палки и само с ръце.


"Вие сте част от това тук и ако не бяхте вие, ние нямаше да сме на тази сцена", обърна се към публиката Billy Cobham.
Снимка: Avtora.com


Един от силните акценти по време на концерта беше изпълнението на лиричната композицията "Panama", която барабанистът е посветил на родната си страна, последвано от ритмична джаз импровизация, комбинирана с рок звученето на китарата.

За финал Culture Mix Band бяха извикани на бис, в който Кобъм се представи брилянтно на перкусиите, след което се върна на мястото си зад барабаните. Минути след края музикантът излезе отново на сцената, но не за да свири, а за да раздаде автографи на всички желаещи.

Сподели.