Намерен е най-старият филм на Хичкок - The White Shadow

Pinterest LinkedIn +

В националния филмов архив на Нова Зеландия са открити три ролки от най-стария известен до момента филм на Алфред Хичкок - The White Shadow, заснет през 1924 г., когато легендарният британски кинематографист е едва 24-годишен.

Той е асистент-режисьор (на Греъм Кътс), сценарист, декоратор и монтажист на лентата, в която актрисата Бети Компсън изпълнява едновременно ролите на две сестри-близначки, едната от които е ангелски добра, а другата - демонично зла. Първият самостоятелен пълнометражен режисьорски проект на Хичкок, The Pleasure Garden, датира от 1925 г.

Трите ролки от The White Shadow са били притежание на новозеландския кино оператор и колекционер Джак Мурта, който умира през 1989 г. В новозеландския кино архив те се озовават преди 23 години, благодарение на неговия внук Тони Озбърн, заедно с много други филми от ерата на нямото кино, но са открити едва сега.

Останалите три ролки от лентата, които съдържат останалата половината от филма, са в неизвестност, но вече са правят планове за повторната премиера на The White Shadow в САЩ, след като оригиналните целулоидно-нитратни ролки бъдат консервирани и прекопирани в сътрудничество с US NFPF, Академията за театрално и филмово изкуство, Музея за модерно изкуство и още няколко кино институции.

За 2012 г. е планирана и премиерата на биографичния игрален филм Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, въпреки че изпълнителят на главната роля – тази на Хичкок, все още не е определен. В началото на 2011 г. във връзка с проекта се спрягаше името на Антъни Хопкинс.  

Сподели.