Най-разочароващите технологични продукти за 2008 г.

Pinterest LinkedIn +

Всяка година ставаме свидели на технологични успехи, както и множество провали. В настоящия материал сме подбрали за вас 5-те най-големи технически провали за 2008 г.

Част от тях сме избрали заради ниските им продажби, други заради неизпълнени обещания от техните създатели. Общото между всички тях обаче е, че са смятани както от критиката, така и от крайните потребители за разочарования.

Холограмата на CNN

Всеки, който е гледал миналогодишните изборни предавания по CNN, е станал свидетел на експеримента на телевизионната компания с холограмни образи. Според CNN, видяното е наистина холограмна технология.

Чрез нея, например, репортер на новинарския гигант от Чикаго може да бъде видян в центъра на Ню Йорк, разговаряйки с тамошен журналист абсолютно на живо.


Холограмата на CNN

Направо като в "Междузвездни Войни"! За съжаление, реалните резултати на технология са крайно незадоволителни – вместо да покаже холограмната сцена на зрителите в Чикаго, хората станаха свидетели на елементарни трикове, от които човек по-скоро може да го заболи главата.

При това, в може би най-важната нощ за американския народ - нощта на изборите. Черна точка за медийния гигант!

Playstation Home

Признавам чистосърдечно, че след първия трейлър, пуснат от Sony за Home, пуснах съобщение в блога си, гласящо – "големите са." Плюс линк към въпросния трейлър. Това беше в началото на 2007 г. След хиляди мъки, Home е вече реалност. Кому бе нужна тя, обаче се пита в заданието?

Истината е, че след четири години разработка, дългоочакваният "Дом" на Sony се появи в повече от окастрен вариант. И още по-лошо – в "Домът" просто не е интересно...

На първо място трябва да отбележим липсата на качествено съдържание – нещата, които можеш да правиш, са ужасно ограничени и безинтересни.

Плюс, почти задължително е закупуването на клавиатура и мишка към конзолата, за да можете да пишете своите съобщения със скорост, различна от тази на охлюв.

Предлага ви се и възможност да пазарувате в част от най-некадърно сътворените виртуални магазини, създавани някога. Независимо, че можете да закупите неща като нови гащети, маси и като цяло всякакъв тип обзавеждане, те струват истински пари.

Не на последно място, Sony премахна гласовата комуникация между юзърите с обяснението, че дадените участници употребявали твърде много мръсни думи. Един вид, от Sony желаят да създадат чиста проба виртуален "комунизъм".

Разбира се, признаваме, че Home е все още твърде нов и отворената му природа след време може да го подобри (и ние силно се надяваме на това), но нямаше ли как японският гигант да го пусне за масово ползване, когато е готов за консумация от масовата публика?

HD-DVD

И тук трябва да призная, че бях по-голям почитател на HD-DVD технологията. Просто в този случай Toshiba, за разлика от Sony, създаваше за своите потребители екстри от всякакво естество в далеч по-скоростни темпове. Плюс, цените на HD-DVD плейърите бяха на доста по-приемливи цени от BluRay еквивалентите им. Машината на Sony обаче се оказа по-добре смазана от тази на Toshiba.

След ожесточена битка между двата гиганта, Warner заби финалният пирон в ковчега на HD-DVD с изявлението, че след месец май 2008 г. ще минат ексклузивно на BluRay формат.

От смъртта на HD-DVD формата най-много спечели крайният потребител, който в продължение на две години се чудеше към кой от двата лагера да се присъедини.

Google Lively

На всички вече е известно, че Google принципно са силни в почти всеки технологичен аспект. Именно това "почти", обаче, охарактеризира появата на този продукт в подобна класация.

Понастоящем Goole Lively вече не съществува – сервизът беше спрян в края на 2008 г. Идеята на Google беше да предоставят поле за изява, което да позволи на потребителите да създават свои собствени аватари, както и да водят комуникации с  приятели в стаи, сътворени от самите тях.

За съжаление, липсата на поддръжка от операционните системи и различни браузъри (Lovely можеше да бъде използван единствено под Internet Expolorer и Firefox при Windows XP и Vista) и сложния инсталационен процес лишиха Lovely от нужното количество потребители.

За разлика от Second Life, при Google Lively юзърите не можеха да купуват или продават различни продукти, а липсата на генерирано от потребителите съдържание направи използването на гуугълския продукт просто скучно.

Въпреки че този провал едва ли е ударил със страшна сила по джобовете на Google, той поне доказа, че въпросната компания не е безпогрешният "самарянин" на интернет, както много хора считаха.

E3 2008

Абревиатурата, стояща зад E3, е Electronic Entertainment Expo. С други думи – експо, на което човек трябва да се забавлява. И определено трябва да признаем, че най-голямото електронно изложение в световен мащаб беше забавно. До 2005 г.

За съжаление, забавата започна да струва прескъпо дори на най-големите издатели на развлекателен софтуер и това наложи Е3 версия 2007 да се превърне в бизнес изложение разположението на териториите на няколко големи халета. Фънът го нямаше, хората още по-малко.

През 2008 г. организаторите отново решиха да върнат традиционния формат, но поради настъпващата финансова криза, в миналото останаха огромните дисплеи, десетките красиви жени облечени в костюми на героините от любимите ни игри, различните състезания и за съжаление – духът.

С други думи – хората ги имаше отново, забавленията – не. За 2009 г. ни обещават множество промени към по-добро. Колко добро ще разберем през май.

Сподели.