На прага на рая (Auf der anderen Seite)

Pinterest LinkedIn +

Германия, Турция, 2007, 122'
Режисьор: Фатих Акин
Сценарий: Фатих Акин
С участието на: Нургюл Йезилджай, Баки Даврак, Тунсел Куртиз, Патриция Золковска, Юсуф Каба и други.
Драма, със субтитри, немски, турски

Драмата “На прага на рая” е филм на родения в Германия турски режисьор Фатих Акин. Неговото име нашумя през 2004 г. когато предишната му продукция “Срещу стената” беше високо оценена от критиката, а в последствие взе и наградата “Златна мечка” на престижния кинофорум в Берлин. “На прага на рая” е нов разказ за живота на няколко човека, търсещи любовта и собственото си място под слънцето. Заложил предимно на турски актьори Акин сам е режисирал, продуцирал и написал сценария за филма си, който е съвместна продукция между Турция и Германия. Крайният резултат накара немската критика да заложи именно на този филм, за да представи страната в категорията най-добър чуждоезичен филм на изминалите Оскари.

Драмата в семейство Аксу започва, когато седемдесетгодишния вдовец Али решава, че иска да си даде нов шанс, като заживее заедно с турската проститутка Йетер. Неговия син Неджат (Баки Даврак) е твърдо против, защото усеща, че това ще донесе само проблеми за баща му.
Внезапната смърт на Йетер променя всичко, когато става ясно, че проститутката има дъщеря на име Айтен (Нургюл Йезилджай) в Турция и през цялото време е работила, за да изпраща пари за нейното обучение. Неджат решава да замине за Истанбул и да намери момичето. В същото време Айтен заминава за Германия в търсене на майка си, без да знае за нейната смърт. Още с пристигането си тя се запознава с германката Лоти (Патриция Золковска), която я кани да спи в нейната къща. Буйната натура на Айтен я замесва с полицията и скоро тя е арестувана и депортирана директно в турски затвор. Лоти заминава за Турция и търси начин да освободи новата си приятелка, но самата тя попада под ударите на закона.

Официален сайт:
http://www.artificial-eye.com/edgeofheaven/main.html
Сподели.