Музикаутор подхвана промоутърите Болкан Ентъртейнмънт и Жокер Медиа

Pinterest LinkedIn +

Сдружението за колективно управление на авторски права - Музикаутор, отправи предупреждение към Болкан Ентъртейнмънт и Жокер Медиа. Двете компании все още не са изплатили дължимите отчисления от организирани от тях концерти и от сдружението са готови да търсят тези суми по съдебен път.

На официална пресконференция, свикана от Музикаутор, стана ясно, че от трите най-големи промоутърски фирми, занимаващи се с организация на концерти в България, eдинствено София Мюзик Ентърпрайсис има изрядни отношения със сдружението.

Болкан Ентъртейнмънт все още не са изплатили дължимите отчисления от концертите на Metallica, Kiss и други, въпреки че имат договорни отношения с Музикаутор. Шоуто на Kiss се състоя през май 2008 г., а музикантите от Metallica събраха повече от 45 хиляди души на националния стадион "Васил Левски", напомниха от Музикаутор.

От пресконференцията стана ясно, че Жокер Медиа са в процес на договаряне със сдружението Музикаутор, но към днешна дата не са заплатени авторските права за организираните от тях концерти на Lenny Kravitz, Seal, Bryan Adams, Zucchero, Robin Gibb.

"Заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите", каза Кирил Маричков, зам-председател на Управителния съвет на Музикаутор.


Кирил Маричков заяви категоричната позиция на Музикаутор.

"Музикаутор е длъжен да защитава както българските, така и чуждестранните творци, чиито права представляваме на територията на България. Затова ако са изчерпани всички други възможности, сме готови да отидем и на съд", каза още Маричков.

Музикаутор със сигурност ще заведе съдебно дело срещу "ТВ Медиа 1" ЕООД - организаторът на последните два концерта на Лили Иванова, които се проведоха в зала 1 на НДК на 12 и 13 ноември 2008 г. Фирмата не е направила нужните отчисления за авторски права и е ощетила с над 22 хиляди лева композиторите и авторите на песните, които певицата изпълни на двата концерта.

По неофициални данни на сдружението, за двете изяви на Лили Иванова в НДК, постъпленията от продажбата на билети надхвърля сумата от 450 хиляди лева.

“Освен с некоректните организатори на концерти, Музикаутор продължава да води битка и с търговските обекти, които не спазват задълженията си по закон. Тъжно е, че повечето заведения отказват да плащат суми, които се равняват на по-малко от 2 лева на ден. Дори сметките им за ток са в пъти по-високи!”, коментира Васил Гюров, зам.-председател на Управителния съвет на Музикаутор.

“Защо нито едно заведение не пропуска да си плаща задължителните битови сметки, но предпочита да не отделя минималните суми за авторски права”, каза още Гюров.

Въпреки многобройните проверки на Министерството на културата в координация с представителите на Музикаутор, заведения като Ялта, Ескейп, Бекстейдж, Суингин Хол, Jimmy’s, най-новия пиано бар Биг епъл, в които често гастролират български и чужди изпълнители, все още нямат подписан договор с Музикаутор.

Сред коректните търговски обекти в България, които редовно правят отчисления за авторски права според тарифите на сдружението, са Black Label, Червило, KFC, хотелите Arena di Serdica, Кристал Палас, Хилтън, Шератон и др.

Сподели.