Музикална разгрявка по време на EURO 2016: 10 песни за футболното ви настроение

Pinterest LinkedIn +

EURO 2016 вече е в разгара си и всички си припомнихме как скандират феновете по време на мач. Днес ще разнищим един по-интересен въпрос, а именно: какво слуша един истински футболен фен? Обувайте бутонките, намятайте шаловете и не забравяйте да си вземете поне една бира за из път!

New Order – World In Motion

Класика от световното през 1990 г. до днес. Песента е продуцирана за кампанията на английския футболен отбор по време на световното футболно първенство в Италия. Освен гласовете на New Order в World In Motion можем да чуем и рапирането на футболиста John Barnes, както и вокали, изпълнени от някои от членовете на тогавашния национален отбор на Англия.

 

K’naan – Wavin’ Flag

Песента е посветена на Сомалия и копнежите за свобода на населението на страната. Предназначението обаче се променя кардинално през 2010 г., когато Wavin’ Flag е избрана от Coca-Cola за рекламен клип, излъчван по време на световното първенство по футбол в Южна Африка. През 2012 K’naan дори публикува и детска книжка, озаглавена When I Get Older: The Story Behind Wavin' Flag, разказваща за песента и нейната история.

 

Baddiel & Skinner & Lightning Seeds - Three Lions

В това парче, възпяващо (или не точно) английската футболна слава, известният британски песимизъм среща оптимизма на най-сърцатите фенове – нещо подобно на EURO16. Песента е създадена през 1996 г. от David Baddiel and Frank Skinner и The Lightning Seeds, а през 1998 г. става част от саундтрака на световното първенство по футбол.

 

Fat Les – Vindaloo

Нацупен младеж с черно кожено яке върви по улица и пее, филтърът на клипа е в синята гама. Bitter Sweet Symphony на The Verve, си казвате вие. После чувате "Ние ще отбележим повече от вас!" и задрямалият футболен фен във вас се събужда. Vandaloo е объркваща, нелепа и... една от десетте най-продавани песни през 1998 година.

 

Shakira – Waka Waka

Песента, изпълнена от Shakira и южно-африканската банда Freshlyground, всъщност е адаптация на песента Zamina mina (Zangalewa) от 1986 г. на камерунската банда Golden Sound. Но оригиналността явно не е определящ фактор за популярността. Waka Waka е официалната песен на световното първенство през 2010 г. и е провъзгласена за една от най-добрите песни от световно първенство по футбол за всички времена.

 

Gerry & The Pacemakers – You'll Never Walk Alone

"Върви, върви с надежда в сърцето си и никога няма да вървиш сам". Текстът на песента, превърнала се в химн на отбори като Liverpool, може да разчувства дори и най-коравосърдечния футболен запалянко. Самата банда също идва от Ливърпул, на което може би се дължи приятното звучене на парчето, напомнящо за именитите им съграждани от The Beatles.

 

Nelly Furtado – Forca

Преводът на португалската жаргонна дума "força" на български е "продължавай; разбий ги". Какво по-подходящо мото за световното първенство по футбол в Португалия през 2004 г.? Песента е написана от самата Nelly Furtado с помощта на Gerard Eaton и Brian West и въпреки че я слушаме от 2004 насам, все още си я припяваме... понякога.

 

Kasabian – Club Foot 

Номер 9 в списъка е посветен на футболните фенове, които прекарват времето си не само по стадиони, но и във виртуалния FIFA свят. Мелодията можем да чуем в саундтрака към FIFA13, но и във филми като Goal! The Dream Begins. За мачовете си отборите Arsenal и Aston Villa излизат на терена под съпровода на Club Foot. 

 

Bloc Party – Helicopter 

Тази песен също е използвана за играта FIFA (през 2006 г.), но това не е най-интересното. Бързото темпо на песента, отброяващо 171 бийта в минута, е перфектна подготовка преди началото на поредния футболен сблъсък – не само за феновете, но и за самите футболисти. Каква ли е плейлистата на Златан Ибрахимович?

 

Queen – We Are the Champions

Мечтата на всеки футболен фен в края на световно или европейско футболно първенство е да пее с пълно гърло класиката на Queen. We Are The Champions е официалната песен на световното първенство в Америка през 1994 г. Ние сме шампионите на света! И ще се борим докрай!

Сподели.