Mumford & Sons по стъпките на Coldplay

Pinterest LinkedIn +

Mumford & Sons са първата британска група от 2009 година насам с милион изкупени копия от един албум и в САЩ, и във Великобритания.

Последната банда, постигнала това, е Coldplay, чийто проект Viva La Vida Or Death And All His Friends, дебютира под No.1 в класациите от двете страни на Атлантическия океан с над 1 милион продадени копия за по-малко от седмица – 302 074 в Обединеното кралство и 720 000 – в Северна Америка.

В края на 2008 година продажбите на Viva la Vida в САЩ надхвърлиха 2 млн. копия, а няколко месеца по-късно Американската академия за звукозаписни изкуства и науки удостои Coldplay с Грами за "Най-добър рок албум". Дебютният албум на Mumford & Sons - Sigh No More, издаден през есента на 2009 година, им донесе две номинации за Грами 2011.

Четиричленната рок група, предвождана от Маркъс Мъмфорд (Marcus Mumford), бе сред участниците в церемонията на Наградите, в резултат на което седмичните продажби на Sigh No More в САЩ се удвоиха. Няколко дни по-късно записът спечели Brit 2011 за "Албум" на 2010 година и утрои продажбите си на Острова. Междувременно и Coldplay, и Mumford & Sons бяха обявени за хедлайнери на един от най-големите фестивали в света – Гластънбъри 2011.

Сподели.