Monsters University, или как се става истинско страшилище

Google+ Pinterest LinkedIn +

Помните Майк и Съли, нали? Неразделните приятели от Monsters, Inc. (Таласъми ООД) се завръщат в пълния си блясък, за да ни разкажат как всъщност започва историята им. Пригответе се за сериозна доза плашене, университетски купони и състезание, каквото със сигурност не сте виждали. Режисьор на лентата е Дан Сканлън (Dan Scanlon), а Майк и Съли, както винаги, са забавни.

Спокойно можем да кажем, че Monsters, Inc. (Таласъми ООД), който преди няколко месеца се завърна на екраните в 3D формат, е от онези анимационни филми, които са насочени колкото към малките зрители, толкова и към родителите им. Същото важи и за Monsters University (Университет за талъсъми), защото студентските вълнения са по-добре познати на по-порасналите деца.

Започваме с малко предистория, защото Monsters University е именно това, така че, ако сте позабравили Monsters, Inc., ето какво трябва да си припомните.

Лентата, която излезе през 2001 г., е една от най-успешните Disney/Pixar продукции и спечели "Оскар" за музиката си. Режисьор на Monsters, Inc. е Пийт Докър (Pete Docter).

Съли и Майк вече работят в "Таласъми" ООД и успешно плашат малки деца. А плашенето е важно, защото, когато децата пищят, се образува полезна енергия. Само че едно малко момиченце се промъква в света на таласъмите и нещата сериозно се объркват.

Преди да се случи всичко това и 12 години след излизането на Monsters, Inc. започва Monsters University. Още като ученик Майк Вазовски отива на екскурзия в "Таласъми" ООД и веднага разбира, че иска да стане страшилище. За целта обаче трябва да влезе в Университета за таласъми.

Само че има един малък проблем. Никой не мисли, че Майк е страшен. Освен това да влезеш в университет се оказва много по-лесно, отколкото да го завършиш, но на Майк все още му предстои да разбере това.

Майк има изграден план, учи усърдно и наистина дава всичко от себе си, за да постигне добри резултати. За разлика от него Джеймс Съливан, когото всички наричат Съли, е истински талант в плашенето, но пък изобщо не се старае да научи и нещо ново.

Двамата не просто не се сприятеляват веднага, но и всъщност изобщо не се харесват. Конкуренцията помежду им постепенно излиза извън контрол и те са изгонени от елитната програма за страшилища на университета.

За да ги приемат отново, те не просто ще трябва да спечелят най-голямото университетско състезание, но и да се научат да работят в екип. Освен това отборът изобщо не е обещаващ и сякаш никой не вярва, че могат да се справят. Дори самите те. Но въпреки това нямат никакво намерение да се отказват. Особено Майк.

Режисьор на Monsters University е Дан Сканлън (Dan Scanlon), познат с работа си и над друга хитова анимация -  Cars (Колите). Любимите чудовища са озвучени на български от Теодор Елмазов (Майк) и Георги Тодоров (Съли). В оригинал говорят с гласовете на Били Кристъл (Billy Crystal) и Джон Гудман (John Goodman), също както и в Monsters, Inc.

Освен че успяват да се сработят и да станат приятели, Майк и Съли ще научат още няколко важни урока преди да напуснат Университета за таласъми. Например че понякога е по-важно е да си смел, отколкото да си страшен и че когато наистина искаш нещо, винаги има начин да го постигнеш.

Сподели.