Момчетата от Медисън Авеню (Mad Men)

Pinterest LinkedIn +

Рекламният бизнес никога не е бил занимание за хора, които не са склонни да се посветят изцяло на работата си. Вероятно това е причината в края на петдесетте години да наричат рекламистите от Медисън Авеню Mad Men и със сигурност е една от основните причини за успеха на едноименния сериал AMC, чийто създател е Матю Уейнър (Matthew Weiner). Другата е страхотният актьорски състав начело с Джон Хам (Jon Hamm).

Някои неща се променят - през шейсетте години на миналия век в Америка все още се е пушело навсякъде, а идеята за вредата от тютюна върху здравето тепърва си е пробивала път. Други никога не се променят - Ню Йорк винаги е бил очарователен град, включително и през шейсетте, а в рекламния бизнес е важно да си креативен, очарователен и, в повечето случаи, безкомпромисен.


Точно такива са и персонажите в Mad Men - безмилостни в конкуренцията, водени от егото си и готови на всичко, за да постигнат целите. А изкуството да продаваш е единственото, което ги интересува. Или поне така изглежда. Повечето от тях обаче са напълно различни хора в личния и професионалния си живот, а зад привидната семейна идилия се крият изненадващо много тайни.


Идеята:

Създател, сценарист и продуцент на сериала е отличеният с няколко награди Еми Матю Уейнър (Matthew Weiner), работил и над други изключително успешни продукции като комедийната поредица Becker и хитовия The Sopranos. Уейнър разработва идеята за Mad Men през цялото време, докато работи като сценарист на Becker и The Sopranos. След последния сезон на The Sopranos, той предлага идеята си на кабелната телевизия AMC, където по това време търсят нови програми.


Началото:

AMC харесват идеята на Матю Уейнър за сериал, чието действие проследява живота на рекламните агенти през шейсетте години. Пилотният епизод на Mad Men е сниман в Silvercup Studios и различни локации в околностите на Ню Йорк. Сериалът стартира през юни 2007 г., а пилотният епизод е гледан от почти един милион зрители. Следващите сезони на поредицата привличат все по-голяма аудитория и се радват на положителна оценка от страна на критиката. За петте си (до този момент) сезона Mad Men е отличен с четири награди Златен глобус и за поредна година е един от основните фаворити за наградите Еми.

Героите и звездите:


Джон Хам (Jon Hamm) е в ролята на Дон Дрейпър. Дон е директор на творческия отдел в рекламната агенция Стърлинг Купър и водещият персонаж в сериала. Действието се развива най-вече около неговия професионален и личен живот. А те сериозно се различават. Дон е гений в работата си, способен да очарова всеки, краен, когато се налага, и брилянтен, когато трябва да се действа бързо. Повечето му колеги всъщност не знаят абсолютно нищо за личния му живот. На пръв поглед той има съвършено семейство - красива съпруга и очарователни деца, както и голяма къща в предградията. Но животът му съвсем не е толкова идиличен, колкото изглежда. Освен това има любовница в града и се увлича по-една от клиентките на рекламната агенция. И това не са единствените тайни, които крие.

Джон Хам, когото вероятно свързвате с ролите му в The Town на Бен Афлек (Ben Affleck) и  Friends with Kids, е отличен със Златен глобус за изпълнението си в Mad Men.


Дженюъри Джоунс (January Jones) е в ролята на съпругата на Дон, Бети. Безупречно красива и идеална съпруга на пръв поглед, тя всъщност не е нито толкова перфектна, нито толкова щастлива, колкото изглежда. И също като всички останали знае твърде малко за Дон, но иска да разбере кой е той всъщност. А когато разбира, отношенията им много се променят.

Дженюъри Джоунс има няколко номинации за Еми и Златен глобус за ролята си в Mad Men, а освен това все по-често я виждаме и на големия екран в хитови заглавия като Pirate Radio,  Unknown, X-Men: First Class и Seeking Justice.

Елизабет Мос (Elisabeth Moss) е в ролята на Пеги Олсън. Пеги започва работата си в рекламна агенция Стърлинг Купър като секретарка на Дон Дрейпър. Срамежлива и неопитна в началото, тя е решена на всичко, за да се докаже и да извоюва своето място в рекламния бизнес, а фактът, че научава тайните на колегите си, й помага да постигне целите си.


Кристина Хендрикс (Christina Hendricks) е в ролята на другата изключително амбициозна дама в Стърлинг Купър, Джоун Халоуей (впоследствие Джоун Харис), която е склонна да използва сексуалността си, за да постига целите си, но това не е единствената причина да се издигне от офис мениджър до съдружник.

Кристина Хендрикс  е добре позната както с ролите си в телевизията, така и с тези в киното, сред които са изпълненията й в романтичната комедия Life as We Know It и криминалната драма Drive с Райън Гослинг (Ryan Gosling).

Джон Слатъри (John Slattery) е в ролята на Роджър Стърлинг - един от партньорите в рекламната агенция, която е основана от баща му. Не по-малко обсебен от собственото си его и отдаден на работата си, Роджър има слабост към красиви жени, алкохол и цигари и вследствие на това - сериозни здравословни проблеми. Освен с Mad Men, феновете на сериалите вероятно свързват Джон Слатъри и с друг хитов сериал - Desperate Housewives.

Винсънт Картхайзър (Vincent Kartheiser) е в ролята на Пийт Кембъл, млад и амбициозен акаунт мениджър, който едновременно се възхищава на Дон и иска да го измести. Дори се опитва да го изнудва, след като научава истината за миналото му. 

Историята:

Шейсетте години на XX век в Ню Йорк, една от най-успешните рекламни агенции, безскрупулният свят на рекламата, амбицията и лудите мъже, готови на всичко, за да са на върха. Това е животът на Дон Дрейпър, един от най-талантливите рекламни агенти в Ню Йорк. Всъщност обаче нито в работата му, нито в семейството му нещата са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

Сподели.