"Моята седмица с Мерилин" - за Оскарите, или защо някои предпочитат любовната история с британски хумор

Pinterest LinkedIn +

Още едва няколко дни можем да гадаем дали "Моята седмица с Мерилин" (My Week with Marilyn) ще донесе на Мишел Уилямс (Michelle Williams) Оскара, за който Мерилин Монро (Marilyn Monroe) винаги е мечтала, но никога не е докосвала.

Независимо от това, продукцията, която разказва за сътрудничеството между холивудската икона и сър Лорънс Оливие (Laurence Olivier) безспорно заслужава да й отделите внимание.
 
Сценарият на филма е дело на Ейдриън Ходжис (Adrian Hodges) и очаквано стъпва върху литературна основа. Нужно е обаче да уточним, че не става въпрос за класическа адаптация, защото историята е базирана на дневниците на Колин Кларк (Colin Clark), което ни дава основание да определим лентата по-скоро като биографична.

Нужно уточнение - Кларк е британски режисьор, чиято кариера започва през 1956 година, когато попада на снимачната площадка на The Prince and the Showgirl. Продукцията е режисирана от сър Лорънс Оливие, изпълняващ и една от водещите роли. За главната женска той избира неустоимата Мерилин Монро, която макар все още не е изиграла най-известната си роля в "Някои го предпочитат горещо", вече е на върха на славата си.


Четиридесет години по-късно Кларк издава мемоарите си "The Prince, The Showgirl and Me", в които разказва за снимачния период на филма. Интересното в случая е, че в хронологията на разказа му липсва една седмица. Впоследствие става ясно и защо. Следващата му книга "Моята седмица с Мерилин" е посветена именно на случилото през това време. Режисьорът на филма Саймън Къртис (Simon Curtis) е впечатлен от творбите на Кларк и решава да ги екранизира.

Резултатът е една едновременно трогателна и забавна лента, която вече постигна изключителен световен успех и се нарежда сред претендентите за тазгодишните награди на Академията. Едно от основните неща, на които се дължи този успех (както и в повечето случаи) е брилянтният актьорски състав на филма.
 
Да изиграеш Мерилин Монро определено е предизвикателство за всяка актриса. Очарователната Мишел Уилямс, която вероятно свързвате с ролите й в хитовия сериал "Кръгът на Доусън" (Dawson's Creek) и "Планината Броукбек" (Brokeback Mountain) или просто като вдовицата на Хийт Леджър, се справя чудесно с пресъздаването на образа на кино иконата. В
печатляващото й изпълнение вече й донесе Златен глобус и номинация за Оскар, дали няма и да е нещо повече, ще разберем съвсем скоро.  

Историята в "Моята седмица с Мерилин" проследява престоя на холивудската звезда във Великобритания - един изключително интересен етап от развитието на живота й. Когато пристига в Англия за снимките на The Prince and the Showgirl, тя вече е една от най-известните актриси в света и току що се омъжила за драматурга Артър Милър (Arthur Miller). 


Ролята на сър Лорънс Оливие е поверена на Кенет Брана (Kenneth Branagh). Трудно е да не обърнем внимание на желязната логика в избора на Саймън Къртис – един гениален шекспиров актьор, може да бъде изигран само от друг гениален шекспиров актьор. Всъщност приликите между Оливие и Брана, не се изчерпват само с това. И двамата са не само актьори, но и режисьори.

По времето, когато снима The Prince and the Showgirl Оливие е женен за звездата от "Отнесени от вихъра" Вивиан Лий (Vivien Leigh). В този не по-малко сложен, макар й второстепенен в случая, образ влиза Джулия Ормънд (Julia Ormond). Ако още не сте се досетили, говорим за класически красивата британска актриса, която помним от шедьовъра на Никита Михалков "Сибирският бръснар".
 
Еди Редмайн (Eddie Redmayne) е в ролята на Колин Кларк. През неговия поглед проследяваме едновременно и снимачния процес, и развитието на отношенията между Монро и Оливие, и сближаването между самият него и американската актриса.
 
Ема Уотсън (Emma Watson), която със сигурност винаги ще свързваме с ролята й на Хърмаяни в поредицата "Хари Потър" и легендата Джуди Денч допълват брилянтно подбрания каст на лентата. Филмът е заснет в Англия, а за по-сериозна достоверност част от снимките са направени в същото студио, в което Лорънс Оливие е снимал The Prince and the Showgirl.
 
Финални думи: "Моята седмица с Мерилин" не е просто биографичен филм, той е различен поглед към един от най-интригуващите периоди в историята на киното. Не го пропускайте! 


Сподели.