Мода за тенис: дамски спортни обувки

Pinterest LinkedIn +

Още от преди 10 години тенисът се е възприемал, като елитен спорт, който само богатите могат да си позволят. Въпреки всичко за сравнително кратко време се превръща в популярна дисциплина, не трябва да бъде "скъпа" и затова повече хора започнаха да боравят с ракетата. Естествено за това е нужно най-вече да имате добри тенис обувки.

На какво ще заложите? Да бъдете модерни или да ви бъде удобно? А защо не и двете? 

Обувките за тенис трябва да бъдат изключително удобни, да амортизират и стабилизират стъпалата, както и пригодена подметка към настилката. Съвсем не означава, че трябва да пренебрегвате и външния вид на този вид дамски спортни обувки. На пазара се предлагат изключително много модели от които дори ще ви се завърти свят. Идеята е да спазвате, някой основни принципи, които са важни за вашето физическо здраве и самоувереност, дори когато практикувате любителски тенис.

Обувките за тенис, както всички спортни обувки, преди всичко трябва да бъдат удобни. Ключът за идеално подбраните по размер обувки, които не трябва да бъдат нито прекалено големи, нито прекалено малки ( свободното място, което трябва да остане е 0,5 см ). Друг важен фактор е удобните стелки и по-твърдия форт отзад, за да се предотврати хлъзгане на стъпалото в обувката.

Важно е да не се изпитва болка и дискомфорт, докато се мери избрания модел обувки. Идеален начин да се провери една обувка е - деиствието. За целта е добре да се направят няколко динамични движения за да се разбере и прецени по-добре модела. 

Добрата стабилизация на стъпалото и амортизацията на вибрациите не са по-малко важни. Всички знаем, че тениса е изключително динамичен спорт. Изисква бързи движения по самия корт и умела промяна на посоката, което от своя страна може да доведе до контузия. Рискът от това може да бъде значително намален ако тези дамски спортни обувки, освен да бъдат удобни и красиви, са и подходящо приспособени към повърхността на корта.

Всяка настилка предполага различен стил на игра в тениса и изисква използването на специално предназначени тенис обувки, според различните покрития. Нека видим какви са разликите между различните настилки и кои са подходящите тенис обувки за тях.

Спортни обувки за твърд корт

Те трябва да бъдат със солидна подметка и издръжлива сая. Твърдите кортове често се наричат универсални. Твърдата повърхност обаче поставя много изисквания към обувките. Най-подходящи са моделите, които:

  • солидна и твърда подметка, която е снабдена с амортизационни системи, абсорбиращи вибрациите,както и еластичен грайфер, който улеснява естествените движения
  • има издръжлива и по-твърда сая, осигуряваща стабилност по време на спорта

Спортни обувки за земни кортове

Най-бавните от всички настилки се водят червените кортове. Там е нужна динамичност, бързина и желязна кондиция. Заради това обувките за този тип настилка, трябва да осигурява максимална стабилност и поддръжка отстрани. Идеални биха били спортните обувки, които притежават:

  • добре пасваща сая, придържаща стъпалото в безопасна позиция
  • подсилени странични части, така обувките ще са по-малко податливи на повреда
  • подходящо проектирана подметка с характерно ходило - рибена кост. Тя осигурява нужното сцепление, не събира много пясък и лесно се почиства

маратонки

Спортни обувки за тревисти кортове

От тревистите кортове започва цялата история на тениса. Те са противоположност на червените кортове. Това е най-бързата настилка, затова се изисква по-голяма сила, чести пасове до мрежата, силен сервис. Най-добрите спортни обувки са тези, които имат:

  • еластична сая, която не ограничава движението на стъпалото по време на бързите прибягвания към топката
  • почти плоска подметка с малки гумени издутини, които предоставят по-високо сцепление, дори когато тревата е мокра 

Няма съмнение, че тенисът става все по-популярен. Ако и вие тренирате тенис и в спортният ви гардероб липсват подходящите модерни и удобни обувки, с този наръчник че ще знаете какво точно да потърсите и да останете удовлетворени.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.