"Мисията невъзможна: Режим Фантом" - адреналиново приключение на MAX

Pinterest LinkedIn +

След всяка следваща част на "Мисията невъзможна" (Mission Impossible), феновете на екшън жанра си казват, че едва ли култовата поредица може да предложи по-сериозно зрелище от това. И всеки път грешат.

Едва ли ще е изненада, ако признаем, че макар и с доста клиширан сюжет, който така или иначе никога не е бил основния коз на филма, франчайзът вече се е наложил като еталон за този тип заглавия, които задължително се гледат на голям екран и не те затормозяват излишно, обещавайки няколко часа в които животът ти да е преди всичко адреналиново приключение на MAX.

Следвайки стриктно модела, продуцентите Джей Джей Ейбрамс (J.J. Abrams) и Том Круз (Tom Cruise), и новото попълнение в екипа – режисьорът Брад Бърд (Brad Bird) решават да заснемат четвъртата част от поредицата – "Режим Фантом" (Mission Impossible: Ghost Protocol) с IMAX камера, за да пресъздадат гигантския мащаб на филма и да усилят до максимум основното му предимство - визуалното въздействие. Е, трябва да признаем - "мисията определено е успешна".


Завръщането на агент Итън Хънт е драматично, впечатляващо и със сигурност ще продължи традицията на поредицата да регистрира куп нули в боксофиса (за сравнение, до момента предходните три части от сагата донесоха на създателите си главозамайващите 1,4 милиарда долара). В центъра на редицата убийствени експлозии (взривяването на Кремъл буквално е перфектният пример за това какво се получава, когато съчетаеш подходящата идея с новаторските технологии в киното), ефектни преследвания с коли и всички възможни каскади, за които можете да се сетите, отново е звездата Том Круз.

Верен на стила да изпълнява сам всичките опасни сцени във филмите, в които участва, и тук актьорът изпълнява лично всички номера, независимо колко екстремни са те – катерещ и спускащ се от най-високата сграда в света – 828-метровия небостъргач Бурж Халифа в Дубай или летящ със скорост над 160 км/ч с автомобил в жестока пясъчна буря.


В четвъртата мисия Итън Хънт се оказва лидер на екип от напълно непознати агенти, след като тайната служба, за която работи IMF е закрита, а той обвинен за терористична атака над Кремъл. Оглавявайки тим от още трима агенти, той приема да участва в мисия "Режим Фантом" - в която без достъп до всякакви ресурси, всички те заедно трябва да намерят начин да изчистят името на организацията и да спрат шведски екстремист в опита му да организира нова ядрена атака.

Изключвайки титуляра в главната роля Круз, екипът зад реализацията на филма е почти изцяло нов - компания в каста му правят горещата Пола Патън (Paula Patton), която помним от sci-fi блобъстъра Déjà vu с Дензъл Уошингтън като дамското присъствие, агент Джейн Картър, новото откритие на Холивуд - Джереми Ренър (Jeremy Renner), номиниран на два пъти за Оскар (за The Hurt Locker и Тhe Town) като загадъчния агент Уилям Бранд и добре познатият от предходната част британец Саймън Пег (Simon Pegg) като компютърния гений Бенджи Дун.


Ласкави думи заслужава и режисьорът Брад Бърд, който въпреки че е абсолютен дебютант в екшън жанра (до момента го помним само от анимационни хитове като The Incredibles), се оказва истински талант в пресъздаването на подобен тип продукции, изразходвайки всеки един долар от внушителния бюджет на "Режим Фантом" от 125 млн. долара по най-правилния начин, не отстъпвайки по нищо на предходните имена на режисьорския стол - Брайън де Палма, Джон Ву и самия Джей Джей Ейбрамс.  

За финал, можем само да обобщим - "Мисията невъзможна 4" не е филм, който ще помните дълго. Но преживяването, което ще изпитате в салона, докато инстинктивно се дърпате назад или залягате на стола си, ще забравите трудно. Защото именно заради подобни заглавия, понятието "блокбъстър" продължава да пълни салоните и трупа рекорди в световния боксофис.


Сподели.