Mezzoforte свириха пред пълна Зала 1 на НДК в София

Pinterest LinkedIn +

Джаз фънк фюжън формацията Mezzoforte, едни от ветераните на исландската музикална сцена, свириха пред пълна Зала 1 на НДК вчера (3 март) при второто си гостуване в България. Концертът на секстета беше под No. 4 в програмата на фестивала Sofia Jazz Peak, провеждащ се за четвърти пореден път.

Този концерт беше и последна спирка в европейската обиколка на музикантите, преди следващата им серия концерти в края на месеца, в родната Исландия.
 
В малко по-различен вид се появиха Mezzoforte този път, с двама немски инструменталисти в редиците си: 36-годишният китарист Бруно Мюлер (Bruno Mueller), за който това е първо турне в редиците на групата, и 32-годишният клавирист и тромпетист Себастиан Студницки (Sebastian Studnitzky). Мюлер е записвал още със Sarah Connor, Gloria Gaynor, Kylie Minogue и мн. др.
 
Останалите музиканти на сцената бяха трима от четиримата основатели на Mezzoforte, една от най-въртените групи на честотите на Джаз ФМ Радио, инициатор и организатор на Jazz Peak. А именно - Eythor Gunnarsson - клавишни, Johann Asmundsson - бас и Gulli Briem - барабани, които сформират групата, когато са по на 15 г.
 
Mezzoforte в Зала 1 на НДК Сн. Avtora.com
 
Присъствието на саксофонистът Oskar Gudjonsson, който е с групата от 10 г. и най-напред участва в записите на албума "Monkey Fields" (1996), беше също повече от осезаемо, не на последно място благодарение на яркото му сценично пристъстие.
 
Най-продължителното и аплодирано соло за вечерта, продължила малко повече от 90 мин., направи очарователният Gulli Briem, свирил с джаз и поп величия като Herbie Hancock, Philip Catharine, The Miami Sound Machine, Gus Gus, Björk, David O´Higgins, Madonna и мн. др.
 
Освен на собствения си интрумент, той свири и на бас, включвайки се в солото на Asmundsson с тремоло с палките си по струните на баса му, предизвиквайки еуфория и сред колегите си, и сред публиката.
 
В самия край на концерта цялата публика стана на крака, а няколко стотин души напуснаха местата си и отидоха пред самата сцена танцувайки и отблагодарени с бис и с думите: "Вие сте една изключителна публика и се надяваме много много скоро отново да свирим пред вас".
 
Кратък семпъл от първия концерт на Mezzoforte в София е единственото концертно видео, поместено в официалния сайт на групата.
Сподели.