Метъл тук, метъл там! Тридневна метъл фиеста заля столицата

Pinterest LinkedIn +

Родните метъл фенове станаха свидетели на уикенд, който дълго ще помнят. Само допреди няколко години, те само можеха да си мечтаят в рамките на три дни да видят на местна почва групи от ранга на Sepultura, Sodom, Grave Digger и Kreator.

В петъчната вечер на 6 февруари, докато в НДК 5000 души се поклащаха в леко кисели латино (Buena Vista) ритми ,  в столичното метъл свърталище Blue Box бразилците Sepultura отвяха главите на присъстващите близо 1000 фена с безкомпромисен тежък саунд.

Достоен съпорт на Sepultura бяха българите Urban Gray и австрийците The Sorrow, които оставиха отлично впечатление у присъстващите.

На въпрос на Аvtora.com, дали му е омръзнало непрекъснато да го питат за реюниън с братята Кавалера, китаристът на Sepultura Andreas Kisser отговори:

"Макс Кавалера сам избра да напусне през 1996 г. Той ни отмъкна договора с издателите, целия мениджмънт и ни остави в много неизгодна позиция тогава."

" По-късно с Игор Кавалера се разделихме цивилизовано и останахме приятели. Не ми се говори за тях, защото бъдещето на Sepultura ще бъде градено от състава, който е в момента",
допълни Kisser.

С много положителни емоции и солиден саунд ще бъде запомнен и следващият ден, когато Sodom и Grave Digger изнесоха своето шоу в зала "Христо Ботев" пред около 2500 души.

От българска страна на сцената свириха Гранулом и Symbolic, но публиката изпадна в екстаз, когато пред нея застанаха траш ветераните Sodom.

"В началото на 80-те всички се надпреварвахме кой да си измисли по-зловещ прякор. Аз обмислях няколко варианта, но Angelripper (Изкормвач на ангели) ми хареса най-много", каза  за Avtora.com лидерът на Sodom Tom Angelipper.

"След 3-4 години ми стана смешно и исках да го махна, но вече беше късно, защото всички ме знаеха като Angelripper", смеейки се, сподели фронтменът.

В същата вечер,  на сцената се качиха дългоочакваните Grave Digger. Прозвучаха песни, както от чисто новия им албум "Ballad of a Hangman" така и стари парчета от близо 30-годишната им история.

За Аvtora.com вокалистът на Grave Digger Chris Boltendahl сподели: "Заснехме два видеоклипа към песни от последния ни албум, въпреки, че в Германия отдавна няма ТВ предаване,  където да се пуска такава музика. Направихме този ход, защото се оказа, че младите хора масово гледат клипове в YouTube. Може да е странно, но ние заснехме двете видеа специално за Интернет".


Sepultura в Blue Box Снимка: Radio Tangra

Последният ден от метъл уикенда ще се запомни с минифестивала, който организираха Most of Evil на 8 февруари в столичната зала "Универсиада". Този път публиката чукна 3000 души, а първи на сцената излязоха немците Emergancy Gate.

За кратко те подгряха публиката, докато дойде ред на паган-фолк бандата от Швейцария Eluveitie. Последва немската метълкор банда Caliban, които свириха песни от всичките си шест албума, като изпълниха и едно чисто ново парче от предстоящия си албум "Say Hello to Tragedy".

След 22:00 ч.  на сцената се качиха хедлайнерите на вечерта Kreator, които започнаха сета си с едноименната песен от новия им албум "Hordes of Chaos". Малко по-късно последва класиката "Extreme Aggression" и токът на сцената изненадващо...спря.

Последваха няколко минути пълна тъмнина, в които хората в залата истерично викаха "Kreator, Kreator..." Пет минути по-късно Mille Petrozza отново се качи на сцената и шоуто продължи още по-интензивно.

Вечерта завърши малко преди полунощ под бурните аплодисменти на българската публика, след като Kreator развяха българско знаме и обещаха, да не чакаме толкова години преди отново да свирят в България.

Преди концерта Avtora.com успя да зададе няколко въпроса на лидерите на основните банди: Mille Petrozza от Kreator отговори на шеговития въпрос: "Как би звучала обща песен между групата и Дитер Болен от Modern Talking?"

"Този толкова ме дразни, че ако го видя наживо, ще му счупя главата или най-малкото ще го наритам. Не го познавам лично, но музиката му предизвиква у мен желание да го набия".

На въпрос към Caliban, коя според тях е най-великата немска рок група за всички времена те отговориха: "За най-великата не знаем, но най-голямата в последните 10 години категорично е Rammstein. Ако продължават така, нищо чудно да станат и най-великата". 

Лидерът на фолк-метъл бандата Chrigel Glanzmann беше запитан, вярно ли е че след като е чул албума на Iron Maiden "The Number of the Beast" e решил да стане музикант.

"Точно така си беше. Една приятелка ми донесе плочата им и когато чух албума, реших, че един ден и аз ще имам група и ще издам албум. Години по-късно направих  Eluveitie и осъществих мечтата си".


 

Сподели.