Машината за пари 50 Cent

Pinterest LinkedIn +

"Пред мен няма ограничения и не знам какво би ме накарало да спра. Чувствам, че съм способен да направя милиарди долари". И без да се споменава чий е този цитат, почти сигурно е, че името на 50 Cent ще попадне в топ 10 предположенията. Правилно. И не случайно. Защото на практика нулите зад петицата в името му са поне 7.

Едва 29-годишен, днес Къртис Джеймс Джаксън (Curtis James Jackson III), чийто псевдоним се чу за първи преди 3 години, е един от най-известните рапъри в света. Не само римите и трите му албума обаче, работят за името му. Налагайки запазената си марка G-Unit не само на музикалния, но и на пазара за дрехи, аксесоари и дори бутилирана вода, 50 Cent си спечели определението "машината за пари" и действително до този момент всяко негово следващо начинание му носи единствено печалба.

Видеоигра (Bulletproof), широкоекранен филм, посветен на живота му ("Get Rich or Die Tryin"), спортна линия, златни синджири - всичко, носещо неговото име, става хит и то предимно на най-желания като контингент пазар - сред подрастващото и младото поколение. А планирайки да обхване и бранша на секс индустрията и мобилните комуникации, 50 Cent може единствено да умножи с пъти капитала и популярността си.

50 Cent е скандален. Той е с имидж на лошо момче и то дълго, преди да стане известен. 50 Cent е опасен - той е бил пласьор на дрога, не се поколебава да носи и дори да използва оръжие, и вече повлече по нанадолнището онези, недооценили риска, решавайки да печелят чрез името му.

Не само "Bulletproof" - блокбъстър видеоиграта, в която е главно действащо лице, но и рекламата му за Reebok разпали ожесточени дискусии за показването на насилието като нещо велико. Скоро след завъртането й, Reebok се видяха принудени да изтеглят рекламата и, разбира се, да понесат загубите си.

"Има го, разбира се, понятието бизнес риск и корпорациите трябва да го имат предвид, защото никога не могат да са сигурни дали ще могат да си възвърнат вложенията", коментира бизнес мениджърът на Reebok. И може да даде за пример сделката на компанията с 50 Cent, когото привлякоха за международна кампания. Заснетата с него реклама се фокусира върху факта, че е бил прострелян 9 пъти. След яростните реакции в Обединеното кралство рекламата там беше свалена. За разлика от Reebok, за 50 Cent двата варианта в подобни ситуации са печалба или печалба.

А стъпката на Reebok трудно би могла да бъде наречена нелогична. Хип-хоп културата отдавна напусна пределите на Америка и се внедрява като дизайнерско решение в марки от Мерцедес, през Луис Витон, до Курвоазие. Слелка, чек с много нули, и името на фирмата ви ще бъде израпирано, за да го чуят и запомнят повече от 50% от подрастващите. И да спечелите. Или да загубите.

Не от тези, които правят нещата по традиционния начин, 50 Cent издига тази индустрия на цяло ново ниво. В своите клипове той рекламира както чужди търговски марки, така и своята G-Unit, щампована къде ли не - така, че да не може да бъде подмината. Именно G-Unit е ключът към неговия многомилионен бизнес. Дали гледайки клиповете му, или играейки неговия шутър, G-Unit ви вади очите където и да погледнете - обувки, бижута, жени... И ако не вие, децата ви пожелават логото да е някъде и по тях.

Експлоатирайки блестящия си усет за бизнес, 50 Cent продължава да разширява полето си на действие. Сега той натиска да пробие на пазара на мобилна техника, патентовайки G-Mobile. Все още имената на компаниите, с които ще работи, са неизвестни, но за всяка, която реши да инвестира в марката, рискът остава, коментират анализаторите от програми като Money Machine (BBC).

"Рикс има и ако играеш само на сигурно и реагираш мудно на новите тенденции, и ако решиш да си готин, подценявайки колко е преходно това", казват специалистите, подчертавайки колко е комерсиален хип-хопът. Изводът? Обвързването с 50 Cent е хазартно.
 
А самият Фифти вярва, че за него това е само началото и тепърва машината му за пари ще заработва на наистина високи обороти. Планира създаването на нова музика, нова видеоигра, нови филми и още много G-Unit принадлежности.

"Моят лайфстайл се промени коренно за три години. Сега ще ви е ужасно трудно, да не казвам невъзможно да ме убедите, че не мога да направя нещо, което съм решил".
                                                                              50 Cent

Сподели.