Мартин Стоянов (Loud Concerts): Loud Festival 2012 ще бъде един наистина различен български фестивал!

Pinterest LinkedIn +

Шефът на Loud Concerts - Мартин Стоянов, ексклузивно пред Avtora.com за групите и организацията на предстоящия Loud Festival 2012 и концертния бизнес у нас.

Avtora.com: Здравейте! Преди всичко, поздравления за страхотния line-up на Loud Festival 2012! Откога всъщност датира идеята ви за този фестивал?

Мартин Стоянов: Идеята се роди в края на месец юли 2011 година, когато започнахме оглед на места, където да го проведем.

.: Вие сте с много богат опит в промоутърския бизнес - зад гърба си имате десетки големи концерти, а в продължение на шест години бяхте съорганизатор и на един от първите музикални фестивали в България въобще - Каварна Рок Фест (екс Калиакра Рок Фест). В този смисъл, какво се случва с този фестивал? Какви са отношенията ви с кмета на Каварна, г-н Цонко Цонев, в момента? Ще продължи ли съществуването си Каварна Рок Фест и "под чия шапка"? Или може да се твърди, че Каварна Рок Фест се прероди в Loud Festival?

Мартин Стоянов: Нямаме информация какво се случва с този фестивал, тъй като вече не сме партньорска страна по реализацията му.

Надяваме се фестивалът да продължи да съществува, поради дългата традиция на събитието, независимо "под чия шапка".

Няма връзка между двата фестивала. Концепцията на Loud Festival е коренно различна от тази на фестивала в Каварна.

.: И двете фестивални вечери на Loud Festival 2012 предлагат атрактивен line-up, начело със Slayer, W.A.S.P., Symphony X, Annihilator, Benemoth и Soulfly. С коя от 10-те групи преговорите бяха най-сложни и продължителни? Коя от бандите е най-скъпа?

Мартин Стоянов: Определено можем да кажем, че най-дълго преговаряхме със Soulfly. Повече от четири месеца изминаха от началната оферта до потвърждението на самото участие.

Не можем да разкрием коя е най-скъпата група нa фестивала, но можем да ви кажем коя е най-евтината – Asphyx!

.: Разкрийте ни подробности от "кухнята" - звезди от подобен ранг вероятно имат големи изисквания по отношение на пребиваването си в България. Какви по-специални желания проявяват отделните групи - хотел, храна, удобства във фестивалния бекстейдж и т.н.?

Мартин Стоянов: Групите от фестивала нямат много големи изисквания. Ние предоставяме стандартните неща - хотел, храна и напитки в бекстейдж зоната, но няма нищо ексцентрично.

Все пак, ние сме фестивал, който има 10 страници писмени изисквания към групите и правила на фестивала, така че те се съобразяват с тях и не могат да претендират за непосилни капризи.

.: Защо за провеждането на Loud Festival 2012 избрахте парка на Летище София (до Терминал 2)? Кога започва изграждането на фестивалното градче? Как точно ще изглежда фестивалната зона и с какви размери ще бъде сцената, на която ще се качат бандите?

Мартин Стоянов: Избрахме тази локация поради следните предимства - не се намира в жилищен комплекс, което означава, че няма да смущаваме спокойствието на гражданите. В същото време това ни позволява да можем да продължим концертите дори и след 22:00 часа.

Освен това, локацията е лесно достъпна по отношение на градски транспорт, таксита и хора, пътуващи с лични автомобили.

На сайта на фестивала (www.loudfestival.bg) сме изготвили карта, която показва нагледно как ще изглежда фестивалното градче. Изграждането стартира на 28 май със строеж на сцена, бекстейдж, поставяне на огради, изграждане на барове и пунктове за храна, табели, парти зона и т.н.

Размерите на сцената засега се очертават да са 26 метра широчина и 16 дълбочина.

.: В рамките на фестивалното градче на Loud Festival 2012 ще бъде обособена и специална парти зона - какво ще представлява тя? Какъв тип забавления и атракции, освен сетовете на 10 уникални групи, ще предложи Loud Festival 2012 на феновете на тежката музика?

Мартин Стоянов: Решихме да направим Парти зона, за да допринесем максимално за доброто и пълноценно изкарване на феновете на фестивала. В нея ще има 50-метров кран за бънджи скокове, джаги, метъл караоке, множество барове и други атракции.

Предвидили сме и много разнообразни игри с награди, състезания и др., но няма да разкриваме още всичко. Ще имаме и традиционното фестивално радио, което ще звучи през целия период на фестивала.

.: Къде ще се намира фестивалният къмпинг на Loud Festival 2012 и какво ще осигурява кетъринг зоната на фестивала? Колко ще струва една бира, например?

Мартин Стоянов: Къмпинг частта се намира непосредствено пред кетъринг зоната на фестивала. Става въпрос за 8 декара площ, на която ще може да бъдат разпънати доста тенти.

В кетъринг зоната посетителите ще могат да консумират най-различни видове храни, като сме предвидили скари, салатни барове, сандвичи, различни видове десерти и множество алкохолни и безалкохолни напитки. Бирата на нашите събития винаги е струвала 2 лева. Така ще е и сега.

Още нещо, което искаме да направим тази година, е да насърчим феновете да поддържат мястото на провеждане на фестивала и да предпазим парка от замърсяване. За целта ще изготвим специален пункт за приемане на отпадъци, в който всеки, който върне пълен чувал с използвани чаши, чинии и опаковки, ще получи жетон за безплатна бира.

.: Еднодневните билети за Loud Festival 2012 са на цена от 55 лв. на предварителна продажба, а двудневните пропуски струват 99 лв., като в търговската мрежа на Eventim могат да бъдат намерени и специални комбинирани пасове на цена от 104 лв., които включват пропуск за двете вечери на фестивала и място за палатка във фестивалния къмпинг. Как постигнахте тези балансирани, дори може да се каже напълно достъпни цени за събитие от подобен мащаб?

Мартин Стоянов: Цените за подобен фестивал зависят от това какви разходи ще предприемеш и възможността да ги изчислиш в аванс.

В същото време сме наясно с икономическата ситуация в страната и региона и с цел да успеем да привлечем достатъчно фенове решихме да предоставим подобни цени на билетите. Мисля, че е постигнат много добър баланс между цена и качество на групите на фестивала.

.: Миналата година на официалната интернет страница на Loud Festival организирахте запитване до феновете кои групи искат да видят те на фестивала. Желанието на феновете ли беше водещо при подбора на афиша?

Мартин Стоянов: Сложихме това запитване, за да можем да се ориентираме стилово какво биха искали да видят феновете в България на подобен фестивал. Много ясно бяхме подчертали, че анкетата не гарантира, че групите, заели челните места в нея, непременно ще бъдат включени в line up-а.

Бихме искали това да се случи, но в този бизнес не винаги нещата седят по този начин. Бяхме пуснали запитване към почти всички групи в списъка и по този начин се стигна до сегашната подредба на фестивала. Не сме имали за цел да подвеждаме феновете с конкретни имена и празни обещания.

.: Последно с вас разговаряхме на тази тема през 2009 година - как се промени промоутърският бизнес в България оттогава? Продължава ли да бъде той все така примамлив?

Мартин Стоянов: Да, бизнесът е ултра примамлив, както можем да забележим по плакатите по улиците. Броят на промоутърите нарастна с близо 1/3 за две години. Всеки се пробва с идеята, че това е много печеливш бизнес, но пазарът показва друго.

Промените в бизнеса дойдоха главно в завишаването на хонорарите на доста групи, продиктувано от конкуренцията между много промоутъри. Това доведе и до сериозно покачване и на самите цени на билетите.

Най-големият бум от събития се оказа организирането на фестивали. За период от 2 месеца и половина у нас ще има цели 8 фестивала близо до София. По брой на фестивали се конкурираме със страни като Австрия и Германия.

.: Освен трите най-големи промоутърски компании в България - вашата Loud Concerts, София Мюзик Ентерпрайсис и Болкан Ентъртейнмънт, появиха ли се нови сериозни играчи в този бизнес напоследък?

Мартин Стоянов: Появиха се платежоспособни играчи, но това са хора без необходимия опит, набор от професионален екип за работа и цялостна стратегия за развитие на подобен бизнес.

Ние не се считаме за водещ промоутър в България, просто гледаме да се позиционираме правилно на пазара и да имаме възможност да организираме качествени събития за дълъг период от време.

.: Как ще коментирате изобилието от музикални събития у нас (концерти и много нови фестивали), което предлагат последните няколко сезона, при това в условия на световна и локална финансова криза? По какъв начин това изобилие рефлектира върху публиката в България?

Мартин Стоянов: Както вече казах, наистина има нелогично изобилие от фестивали и самостоятелни концерти. Резултатът от това изобилие води до доста сериозен спад в предварителните продажби на билети.

Същевременно бяхме свидетели на много отменени и несъстояли се прояви, което допълнително рефлектира върху покупаемостта на билети в аванс, което е от голямо значение за един организатор.

В същото време феновете вече имат огромен избор от различни събития, което е добре за самите тях.

.: Бизнесът подкрепя ли промоутърите в България в момента? Както казах, в условия на световна и локална финансова криза, фирми от кой сектор се ангажират със спонсорство на музикални събития?

Мартин Стоянов: Забелязва се огромен спад на спонсорствата за подобен род мероприятия. Има голям отлив на спонсори, които традиционно подкрепяха музикалните събития през последните години. Говорим за бирени компании, банки, застрахователи, телекоми и др.

.: Изграждането на новата мултифункционална зала "Арена Армеец София" бе първата стъпка от страна на държавата в посока подобряването на инфраструктурата що се отнася организацията на музикални събития в столицата. Какво следва да бъде направено оттук нататък в тази посока?

Мартин Стоянов: Новата зала е от голяма полза за нашата дейност. Както се видя, за период от 6 месеца се реализираха много мащабни прояви от водещите промоутъри. Голяма част от тях бяха успешни. Дано тази тенденция да продължи.

Проблемът в инфраструктурата стои главно при реализацията на мащабни продукции. Належащ е ремонтът на редица по-малки съоръжения в София и страната, които трябва да бъдат пригодени за провеждане на концерти на чужди изпълнители, тъй като изискванията им са много по-сериозни.

.: Доскоро попадахме в "резервен" списък и в повечето случаи, артистите идваха тук, за да си попълнят някоя свободна дата и да избият част от разходите си. Всъщност, България, Сърбия и Румъния бяха така наречените fill in dates. Все още ли нещата седят по този начин или страната ни успя да се наложи като примамлива за музикалните артисти дестинация в Югоизточна Европа?

Мартин Стоянов: Все още страната ни не е примамлива дестинация за голяма част от чуждите изпълнители. Единственото примамливо за тях са завишените хонорари.

Все пак има определена промяна в тур плановете на някои големи изпълнители и това се дължи отчасти на новата зала. Много по-лесно вече се структурират дати през пролетно-зимния период, когато има зала в Белград и зала в София, след което съответно могат да стигнат до залите в Гърция. Но все още не сме в основната част при програмиране на мащабни турнета.

.: Какво, освен Loud Festival 2012, предстои на вас и екипа ви? Кои музикални звезди да чакаме в България?

Мартин Стоянов: Засега всички наши усилия са насочени единствено към Loud Festival 2012. Работим по проекта вече 9 месеца. Целта на този дълъг период на подготовка е да направим наистина един различен български фестивал, на който хората да си прекарат добре, да слушат хубава музика и да очакват с нетърпение Loud Festival 2013!

Сподели.