Мартен: "Шишман", "Иван Асен" и "Оборище" - там усещам моята София

Pinterest LinkedIn +

Мартен Роберто е един от участниците във вдъхновяващия проект "Саундтракът на София", създаден по идея на Philips CitiScape. В продължение на няколко седмици музикантът бе слушател на столицата ни в района около НДК и бул. "Витоша".

Какво чу и какво почувства по време на предизвикателството - ще ви каже лично той.

Avtora.com: Какво вълнува НДК?

Мартен: Нямам представа какво вълнува НДК, но знам какво ме вълнува мен там. За мен НДК е емблема за култова софийска локация. Там още през 90-те се събирахме на "Чадъри" и "Ел Кабана". Скейтърите и шарените представители на ърбан културата винаги са се въртели в този район. Затова и обичам често да минавам от там.

.: А какво развълнува лично теб, докато слушаше града?

Мартен: Възможността да чуя града по този начин, беше много вълнуващо за мен. Успях да чуя в детайли неща, за които не подозирах. Изключително шарен и на места доста шумен град. Успях да вкарам в парчетата си доста интересни и оригинални звуци и се надявам да се харесат на слушателите.

Създаването на тези две парчета съвпадна със записи по моя дебютен албум и определено ми даде някои идеи, които ще вкарам и в албума.

Сканирай QR кода на снимката, за да чуеш саундтрака на бул. "Витошка", който създаде Мартен!

.: Защо всъщност се включи в проекта "Саундтракът на София"?

Мартен: Първо, защото е комплимент да те поканят да сътвориш част от саундтрака на родния си град. Второ, защото си е истинско предизвикателство да композираш музика със звуци, които не са предназначени точно за това. Според мен станаха много интересни тракове, събиращи в себе си музикалния ми стил, подкрепен със звуци на скейтове, фонтани, трафик и случайно записани разговори на минувачи.

.: Предизвикателството промени ли отношението ти към столицата ни?

Мартен: По-скоро да. Забързани всеки ден да си свършим работата, не обръщаме внимание на малките градски неща. В това число слагам както звуците, така и факта, че забравяме да вдигнем поглед нагоре, когато се разхождаме по "Раковска", "Витошка", "Шишман" и изобщо в центъра.

.: "Витошка" също е едно от местата, които ти "говориха" в продължение на няколко седмици. Какво ти разказа тя?

Мартен: "Витошка" не е точно това, което беше преди. Липсват ми някои неща. Но сега "главната" си има нов облик и нов живот. Гледам да оценявам и да се радвам на всички новости в градското ежедневие, защото това реално е отражението на времената, в които живеем. Иска ми се на "Витошка" пак да има селектираните магазини, защото всяка столица трябва да има shopping централна улица - това, което беше преди.

.: Кое е любимото ти място в София?

Мартен: Много са. Но със сигурност "Шишман", "Иван Асен" и "Оборище" с Докторската градина са ми топ локациите. Там усещам моята София.

Сканирай QR кода на снимката, за да чуеш саундтрака на НДК, който създаде Мартен!

.: Искало ли ти се е да живееш на друго място?

Мартен: Да, разбира се.

.: А сега?

Мартен: Все още ми се живее на друго място, защото смятам, че всеки град и всяка държава те развива и ти дава различни неща. Амстердам и Мадрид са места, където се виждам да живея.

.: Как се чувстваш като татко?

Мартен: Прекрасно. Това е заряд, който няма никакъв начин да си набавиш по друг начин. Никога не съм бил по-щастлив.

.: Като такъв, посъветвай софиянци да слушат повече града си ;)

Мартен: Обръщайте внимание на града си, защото това е нашият общ дом. Ако си го пазим и ценим, той ще ни го върне тъпкано :)

Сподели.