Маршрутът "Дунав Ултра" влезе в Tоп 50 на "Lonely Planet"

Pinterest LinkedIn +

700-километровото приключение с велосипед по поречието на Дунав влезе в полезрението на световния туризъм

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море - "Дунав Ултра" - влезе в годишна класация на Топ 50 препоръчани дестинации в цял свят за 2024 г., на "Библията" в пътешествията - гиганта "Lonely Planet". В обширен материал на Кристофер Коли за изданието cа представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и на ежегодното събитие в неговата подкрепа - масово изминаване на Дунав Ултра на велосипед.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на "Lonely Planet" на международната дестинация "Дунавски лимес"*. Маршрутът "Дунав Ултра" е посочен като поддържащ туристически продукт, предоставящ възможност за самоорганизирано пътешествие по "Лимеса" на територията на България на велосипед.

За връзката на "Дунав Ултра" с дестинацията "Дунавски лимес" са спомогнали включването на емблематични тематични обекти в т. нар. "100 Дунав Ултра забележителности", сред които са крепостта Баба Вида (бивша римска крепост Бонония, бел.ред.), Улпия Ескус в с. Гиген, легионният лагер Нове в гр. Свищов, Сексагинта Приста в гр. Русе, Дуросторум в гр. Силистра и Белоградчишката крепост.

"Дунав Ултра" е единственият препоръчан от "Lonely Planet" туристически маршрут на територията на Източните Балкани, което прави постижението уникален по рода си пробив в сферата на туризма за България, предоставяйки възможност за развитие на региона по поречието на река Дунав и Добруджа в страната.

С включването в Топ 50 препоръчани дестинации на "Lonely Planet" за 2024 г. "Дунав Ултра" се появява на световната travel&adventure карта, предоставяйки нов хоризонт за туристическо развитие в сегмента на регионално и национално ниво.

Сред водещите институции и организации, партниращи на маршрута, са фондация "Америка за България", Министерство на туризма, както и множество общини (Брегово, Видин, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Ценово, Две могили, Иваново, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево и Шабла).

Маршрутът "Дунав Ултра" е носител на голямата награда "Иновация в туризма" от Годишните награди на Министерство на туризма на Република България през 2017 г.

*Дунавски лимес - изградената логистична военна и гражданска инфраструктура по поречието на река Дунав, очертаваща границата на Римската империя на североизток.

Материала на Lonely Planet за Дунав Ултра можете да видите на адрес: https://www.lonelyplanet.com/articles/planning-cycling-bikepacking-trip-dunav-ultra-bulgaria
Класацията Best in Travel 2024 е достъпна тук: https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.