Marley, Sparkle с Уитни Хюстън и още качествена музика на Киномания 2012

Pinterest LinkedIn +

Автентичните балкански ритми ще звучат на откриването на Киномания на 8 ноември в зала 1 на НДК. Организаторите са подготвили концерт с най-доброто от прочутия хор "Мистерията на българските гласове", както и филм, разказващ за техния път към световните сцени. Лентата "Балканска мелодия" е копродукция между България, Германия и Швейцария, като българските продуценти са "Агитпроп".

Режисьорът Щефан Швитер изминава отново пътя на музиковеда Марсел Селие, който отделя 50 години от кариерата си в изследване на българския и румънския фолклор. "Музиката беше толкова красива, че не можехме да й устоим, въпреки трудностите", споделя съпругата на Марсел Селие във филма.

На друг голям музикант е посветена лентата "Марли", която проследява зашеметяващия живот и музиката на реге иконата Боб Марли. Филмът направи своята премиера на Берлинале тази година.

Почитателите на киното ще могат да видят и последния филм на Уитни Хюстън "Спаркъл: Соул дива". Лентата ни връща в 60-те години, когато три сестри създават соул група и бързо стават сензация, но славата се превръща в предизвикателство за семейните им отношения.

Спечели VIP карта за всички филми на Киномания 2012 с Avtora.com!

Слава и провокация бележат и филма "Айсидора Дънкан", който разкрива историята на известната балерина, която през 20-те години напълно променя представата за балета. Нейните полуголи танци, както и отношението й към свободната любов, обличането ѝ и начина на живот, шокират публиката от онези години. Лентата е класика от 68-ма година, а в ролята на разкрепостената танцьорка се превъплъщава Ванеса Редгрейв. За убедителното си изпълнение тя получава отличие на фестивала в Кан.

Удоволствието от киното и вкусната храна са обединени в трите заглавия от секцията "Кулинарно кино", сред които е комедийната лентата "Като готвачите" с Жан Рено (Leon) в главната роля.

Традиционно и трите прожекции могат да бъдат придружени с вечеря, която да наподобява максимално ястията, приготвени в съответния филм. Стойността на куверта е 20 лв.

Киномания 2012 ще се състои между 8 ноември и 2 декември.

Сподели.