Мариан Вълев - "лошото момче" на българското кино

Pinterest LinkedIn +

Само с няколко филма Мариан Вълев успя да се превърне в един от най-популярните и обичани родни актьори. Талантлив, харизматичен и едно от малкото лица на родната кино и ТВ сцена, която успя да придаде нов облик на образа на лошото момче, вкарвайки обилна доза хумор в героя си от "Под прикритие" - Росен Куката.

Във филмографията си Мариан Вълев все още има за какво да мечтае, тъй като кариерата му тепърва ще набира скорост, но това не пречи да си спечели както име сред българските актьори, така и солидна фенска маса.

Напомняйки на легенди в киното като Гари Олдман и Робърт Де Ниро, възможностите на Вълев се простират далеч над тези на шаблонен екшън герой, което ни дава основание да предположим, че най-добрите му роли тепърва предстоят. Въпреки че предпочита да залага предимно на отрицателни персонажи, актьорът не скрива, че според него "всяка монета има две страни и никой не е само добър или само лош". И в тази игра с публиката, е важно героят ти да отстоява принципите си на всяка цена. 

Кариерата

Мариан Вълев завършва ВИТИЗ, след което участва в драмата от 1994 г. – "Граница". За съжаление, веднага след филма заминава за САЩ и се отдръпва от киното. След като десет години обикаля по целия свят и работи на всевъзможни места, актьорът се завръща в България и през 2010 г. прави ударно завръщане с участие в продукцията на Цветодар Марков - "HDSP: Лов за дребни хищници".

Ролята му е на наемен убиец, като героят е главното действащо лице в едната от двете сюжетни линии, които постепенно се преплитат във филма. Изпълнението на Мариан Вълев се основава предимно на действията на персонажа му и по-малко на диалози, като едновременно изгражда един пълнокръвен образ, но и оставя нотка мистериозност около него, върху която зрителите да разсъждават. За брилянтната си игра актьорът получава множество позитивни отзиви, а върхът е наградата "Златна роза" за най-добра главна мъжка роля.

След "HDSP: Лов на дребни хищници" Мариан Вълев започва да получава все повече предложения за участия в различни филми. От 2010 г. досега той се включва в "Кецове" и "Корпус за бързо реагиране", където образът му е приет отлично от публиката. Заслуга за това има и традиционния му метод да вкарва хумористични нотки в героите си, което приляга идеало към концепцията за по-забавна история, страняща от преобладаващите на големия екран истории за Прехода.

Може би най-голяма популярност обаче набира със сериала на БНТ – "Под прикритие". В продукцията той отново се въплъщава в ролята на мафиот, една от основните фигури в организираната престъпна група на наркобос. Залагайки на типичния си нестандартен подход за подобен тип персонажи, Мариан прави от Росен Куката не само най-обичания от публиката свой герой, а може би най-обичания герой в целия сериал.

Какво да очакваме

Не е изненадващо, че зрителите очакват завръщането на любимия си герой от "Под прикритие" и в започващия през есента трети сезон на продукцията. След края на втория сезон това е под въпрос, поради събитията, които се случиха с Куката. Само времето ще покаже какво ще се случи, но едва ли един от най-интересните образи в българската телевизия ще бъде захвърлен с лека ръка.

За последно Мариан Вълев участва като асистент, който подготвя участниците в реалити формата за актьори – "Кастинг" по БНТ 1. Отдаден на заниманието си, той признава, че "работата по подобен тип формати му носи голямо удоволствие".

А театъра?! Макар да не крие голямата си любов към него, за момента предпочита да не се впуска в драматичната сцена - нещо, което би променил само и единствено при наистина подходящ сценарий и роля.


Сподели.