Marble: страхотен конкурент на Google Earth, но с отворен код

Pinterest LinkedIn +

Google Earth e чудесен инструмент, но далеч не е единственият интерактивен "атлас", който можете да откриете в уеб. Marble например е страхотна негова алтернатива, при това, за разлика от Earth, почива на проект с отворен код, а в обхвата му се простира и добрата ни стара Синя планета.

Подобно на Google Earth, за да използвате Marble, първо ще трябва да го изтеглите от http://marble.kde.org/. Софтуерният модул на атласа е достъпен във версии за Mac OS, Windows и, разбира се, Linux. Налични са и версии за мобилни устройства.

По подразбиране на заглавия екран ще ви посрещне изображение на Земята, видима от космоса. С помощта на скрол бутона на мишката или като влачите специален слайдер ще можете да увеличите всяка точка от планетата и да видите повече подробности за съответната държава или място, като всички указателни символи, използвани от Marble, са удобно подредени в спретната и разбираема легенда.

За всяка от страните по земното кълбо атласът предлага кратко информационно каре, описание на националните им флагове, данни за числеността на населението, както и директна препратка към Wikipedia, в случай че искате повече подробности.

Освен това има и опция за избор между различни изгледи: от улично ниво (Street Map), от сателит, във вид на класическа географска карта и дори поглед назад в историята на съответната локация.

Marble предлага и възможност да се разходите виртуално до други небесни тела от Слънчевата система – Венера, Меркурий, Марс, Юпитер и, разбира се, Луната. Тези "карти" обаче не са включени по подразбиране в първоначалната инсталация на Marble, а ще трябва да ги свалите допълнително от секцията Themes.

Като цяло Marble е много интересен проект, който непрекъснато се развива и е страхотна, полезна и напълно функционална алтернатива на Google Earth.


Сподели.