"Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев

Pinterest LinkedIn +

През 1999 година Байерн (Мюнхен) и Манчестър Юнайтед играят финал за Купата на Европейските шампиони. Минутата е 89-та, а при резултат 1:0 за германците, един 48-годишен българин, посветил се на британския клуб, заявява, че ако любимият му отбор обърне мача, той ще се прекръсти на Манчестър Юнайтед.

Минути по-късно чудото е факт и започва 10-годишната одисея на Мартин Здравков Левиджов през съдилища и институции с надеждата някой ден той действително да изпълни обещанието си.

Тази история, колкото и странно да звучи, събужда любопитството на едно популярно име от музикалната, кино и тетралната сцена - Стефан Вълдобрев. Запитвайки се какви са човешките мотиви, вдъхновения и разочарования, каращи един напълно нормален човек да предприеме толкова радикални стъпки към личността си, известният музикант, актьор и режисьор решава, че трябва да създаде филм за Мартин.

Филм за Манчестър Юнайтед от Свищов, 46-годишен строител без постоянна работа, който живее сам с майка си и котката си Бекъм и прекарва деня в пиене на бира и гледане на мачове.

След 12 съдебни дела той постига целта си, но как обаче, се стига дотук – отговор дава документалната лента "Манчестър Юнайтед от Свищов", чиято премиера ще се състои на 10 март от 18:00 часа в кино "Люмиер" като част от програмата на 15-ия София Филм Фест 2011.

Сподели.