Man of Steel - начало на нова ера за героите на DC Comics

Pinterest LinkedIn +

Влиянието на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) и неговата The Dark Knight трилогия е безспорно, но този славен за Батман период приключи и DC Comics гледат напред... и нагоре!

Въпреки че трите филма за Черния рицар върнаха загубената му слава, те не бяха обвързани с населения от супергерои свят, в който живее Брус Уейн в комиксите.

С тях обаче Нолан даде нужната увереност на DC за следващата им крачка към пренасянето на Justice League на голям екран, а именно филм за не кой да е, а за Супермен - първия супергерой.

Man of Steel (Човек от стомана) влезе в киносалоните само година след The Dark Knight Rises (Черният рицар: Възраждане), като по този начин вниманието на феновете се измести направо от едната продукция върху другата.

Идеята на студиото е да пренесе своите най-известни супергерои на голям екран, като приоритет, естествено, е аналогът на The Avengers (Отмъстителите) на Marvel – Justice League.

Спечелвайки цели $128 млн. в първия си уикенд в киносалоните, Man of Steel (Човек от стомана) постави сравнително стабилни основи за финансовото бъдеще на DC вселената, а покрай положителната критика не му се разминаха и някои отрицателни мнения.

Режисиран от Зак Снайдър (300, Watchmen), филмът представлява история за произхода на Супермен, която проследява трансформацията на едно на пръв поглед обикновено американско момче на име Кларк Кент във вероятно най-известния супергерой на всички времена – Супермен.

Главната роля е поверена на Хенри Кавил (Henry Cavill).

Освен че, както се подразбира, е в страхотна физическа форма, актьорът притежава една особена харизма, която лесно печели симпатиите на зрителя и го кара да се вгледа повече в човека, отколкото в супергероя.

Участието на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) като продуцент и Дейвид Гойър (David Goyer) като сценарист също е осезаемо - те прилагат подхода от Batman Begins (Батман в началото) и не показват порастването на Кларк в хронологичен ред, а чрез добре познатите ретроспективни сцени.

По този начин фокусът попада върху ключови моменти от детството му, когато Кларк разбира, че е различен и трябва да реши как да използва своите сили.

Голяма роля в житейските избори на главния герой има бащинската фигура, която е представена от двама актьори – Кевин Костнър (Kevin Costner) като Джонатан Кент и Ръсел Кроу (Russell Crowe) като Джор-Ел.

Първият е брилянтен в образа на земния баща на Супермен, в който Костнър влага много драматизъм, а играта му неслучайно е сравнявана с тази в класиката Field of Dreams (Поле на мечтите).

Персонажът на Ръсел Кроу не играе роля в детството на Кларк Кент, но му помага да открие кой е всъщност във важен момент от живота на героя.

Със сюжета на Man of Steel създателите на филма поеха голям риск, включвайки някои провокативни за заклетите фенове моменти, но по този начин за пореден път заявиха виждането си, че в подобен тип филми водещ трябва да бъде героят, а не историята.

Освен вече споменатите Кавил, Костнър и Кроу в актьорския състав участват още Ейми Адамс (Amy Adams) като журналистката Лойс Лейн, Лорънс Фишбърн (Laurence Fisburne) в ролята на редактора Пери Уайт, както и Майкъл Шанън (Michael Shannon) в главната отрицателна роля на генерал Зод от Криптон.

Човек трудно може да си представи друг актьор да се превъплъти в ролята на последния. Зод е един от най-емблематичните врагове на Супермен и връзката между двамата е една от основните интриги във филма.

Основата на конфликта им е поставена още с началото на Man of Steel и кулминира в изключително опустошителна битка, оставяща след себе си само смърт и разруха - нещо, което феновете на първия супергерой критикуват ожесточено.

Въпреки противоречивия сюжет и някои пропуски в него обаче като цяло Man of Steel е една повече от добра основа за това, което предстои да се случи с героите на DC Comics.

Новият филм на Снайдър е динамичен, интересен, поразителен във визуално отношение и разчита на страхотен актьорски състав, чиято нелека задача е да задълбочи комплексността на персонажите, които дадоха началото на един нов свят на супергерои.

Сподели.