Maleficent - магията на Анджелина Джоли

Pinterest LinkedIn +

След като през последните години видяхме няколко вариации на тема "Снежанка" и "Хензел и Гретел", дойде ред и на още една класическа приказка да получи нов кино прочит. Disney като че ли са позагубили способността си да създават истински злодеи, но пък, от друга страна, Maleficent си е тяхно творение и могат да я променят колкото си искат.

Ако трейлърът и рекламите са ви оставили с впечатлението, че ще гледате нещо различно от приказка на Disney, ще трябва да ви разочароваме. Maleficent (Господарка на злото) е мрачен за около 15 минути (при това не последователни), после нещата се връщат в рамките на нормалното, но поне няма пеещи животни.

За сметка на това ще видите изобилие от приказни създания, известни актьори и визуални ефекти. Резултатът, изненадващо, е доста по-добър от обикновено. В сравнение със Snow White and the Huntsman и Hansel & Gretel: Witch Hunters, лентата Maleficent е направо качествено кино. За разлика от тях, обаче, новото заглавие е, ако не детски филм, то поне филм, на който можете спокойно да заведете и децата си.

Така че може би е далеч по-удачно да го сравняваме с Mirror Mirror, който всъщност беше наистина смешен. Освен това и в него, както и в Maleficent, вещицата е по-симпатична от принцесата. Е, в този случай няма как да говорим за комедия, но пък не липсват и забавни моменти.

Сигурни сме, че дори да не знаете нищо за продукцията, не очаквате Maleficent да е класически вариант на "Спящата красавица". Колкото до рекламата, която обещава, че няма да има щастлив край, твърдението е доста преувеличено. Все пак, макар да има няколко залитания към трогателен happy end, подходящ за анимация, не липсват и трагични моменти.

Когато се появява за пръв път през 1959 година, Maleficent е злата магьосница в превърналия се в класика Sleeping Beauty (Спящата красавица) на Disney и бързо се превръща в един от емблематичните злодеи в историята на анимацията. Повече от половин век по-късно тя се завръща на екран, при това вече не е нарисувана, но за съжаление не е и чак толкова зла.

Maleficent разказва добре познатата на всички приказка за Спящата красавица, само че от гледна точка на вещицата. Която този път е зла фея и освен всичко друго има повече от добра причина, оправдаваща лошотията й.

Като изключим факта, че е наистина зловещо кльощава, Анджелина Джоли (Angelina Jolie) прекрасно се вписва в образа на не съвсем зла фея. Изпъкналите й скули, превърнали се в обект на доста по-голямо внимание от самия филм, са една от основните характерни черти на персонажа, така че, харесва ли ви или не, ефектът е търсен.

Цялостната впечатляваща визия на лентата също никак не е изненадваща, защото на режисьорския стол е Робърт Стромбърг (Robert Stromberg). Отличен с две награди "Оскар" Стромбърг е създател на визуалните ефекти на Alice in Wonderland на Тим Бъртън, Avatar и Oz the Great and Powerful.

Maleficent е режисьорски дебют на Стромбърг, което прави факта, че лентата е доста добра, още по-впечатляващ. Ел Фанинг (Elle Fanning), на която е поверена ролята на Спящата красавица, е очарователна, както обикновено, въпреки че този път изпълнението й не е кой знае колко ярко.

Всъщност Maleficent напомня на анимациите на Disney повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Не само заради фантастичната визия, но и защото, точно като в класическите рисувани филми на студиото, от оригиналната приказка е останало толкова малко, че едва я разпознавате, второстепенните персонажи са по-интересни от основните и накрая справедливостта тържествува.

Вещицата може и да не е съвсем зла, но това не значи, че в Maleficent няма класически злодей и, както обикновено, на финала той е жестоко наказан за грешките си. Няма да ви издаваме кой е, ще кажем само, че изпълнението на Шарлто Копли (Sharlto Copley) е неочаквано слабо. За разлика от него Сам Райли (Sam Riley) е прекрасен, въпреки че ролята му е съвсем малка.

Ако все още се колебаете дали да гледате Maleficent, заслужава си да го направите не само заради вече споменатата мрачна сериозност, която все пак е успяла да се промъкне в сюжета, внасяйки дори митологичен мотив, но и защото може да се окаже, че това е една последните ленти, в които се снима Джоли.

Сподели.