Майкъл Клейтън (Michael Clayton)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2007, 119’
Режисьор: Тони Гилрой
Сценарий: Тони Гилрой
С участието на: Джордж Клуни, Тилда Суинтън, Том Уилкинсън, Сидни Полак, Майкъл О’Кийф, Рейчъл Блек и други.
Трилър, драма, със субтитри, английски

Събрал солиден опит, като сценарист, дойде време Тони Гилрой да заснеме и дебютния си филм за Холивуд. Писал скриптовете за трилогията за шпионина Борн и касовия апокалиптичен трилър “Армагедон” (1998) сега Гилрой е сценарист и режисьор на адвокатския трилър “Майкъл Клейтън”. Продукцията беше номинирана в седем категории за награда Оскар, но Академията реши, че ще награди само актрисата Тилда Суинтън (“Константин”) за поддържаща роля във филма.

Другите големи имена в лентата са на Джордж Клуни (“Сириана”), Том Уилкинсън (“Патриотът”) и ветерана Сидни Полак (“Преводачката”). Продуценти на трилъра са цяло съзвездие от хитови имена, между които, Стивън Содербърг (“Бандата на Оушън”), Антъни Мингеля (“Взлом”) и самите Клуни и Полак.

Майкъл Клейтън (Джордж Клуни) е бивш криминален прокурор в Ню Йорк, който изведнъж се отказва от държавната си работа и отива в просперираща адвокатска фирма. С времето той се доказва и става човекът, който се занимава само с най-трудните дела на кантората. Животът му извън това е доста труден, защото има дългове, в процес на развод е, а и страничния му ресторантьорски бизнес е пред провал. Истинските трудности за Клейтън идват, когато неговия приятел и колега Артър Идън (Том Уилкинсън) решава, че е време да предприеме обрат в живота си.

От шест години той защитава мултикомпанията Ю-Норт, която е съдена от жителите на малко градче, който искат милиони обезщетения за влошеното си здраве. Пестицидите на управляваната от Карън Кроудър (Тилда Суинтън) Ю-Норт замърсяват почвата, но делото се точи с години и развоя му е неясен. Артър се обръща срещу работодателите си и с всичко което знае, може да донесе на ищците милиони долари само за броени дни. Всички са в паника от предстоящия грандиозен процес и Клейтън се заема да вразуми бившия си колега, но дори и не предполага, че това е само началото на личната им драма.


Официален сайт:
http://michaelclayton.warnerbros.com


Сподели.