Looper - безмилостна битка между миналото на Брус Уилис и бъдещето на Джоузеф Гордън-Левит

Pinterest LinkedIn +

Какво бихте направили, ако се изправите срещу бъдещото си "аз"? "Looper: Убиец във времето" (Looper) на Райън Джонсън (Rian Johnson) поставя Джоузеф Гордън-Левит (Joseph Gordon-Levitt) и Брус Уилис (Bruce Willis) в един сериозно усложнен вариант на тази ситуация.

Представете си бъдеще в бъдещето и една хипотетична възможност да знаете точно кога ще умрете. И как. Всеки би се поколебал, ако трябва да убие сам себе си, или почти всеки. И в това няма нищо изненадващо. Доста по-интересен е казусът между миналото и бъдещето. Кой има право да решава какво трябва да се случи в настоящето – този, чието минало зависи от него или този, чието бъдеще зависи от него?

Looper не е напълно лишен от типичните за футуристичен екшън летящи машини, антиутопична реалност и безумни реплики, но те са едва забележими и спокойно могат да бъдат пренебрегнати. Както и фактът, че въпреки грима, приликата между Джоузеф Гордън-Левит и Брус Уилис не е особено голяма. Това, което прави филма особено интересен и различен от повечето подобни ленти, е липсата на обичайната едноплановост на персонажите.

 

Да започнем от Джо. Той (Джоузеф Гордън-Левит) е наемен убиец, един от така наречените loopers и работата му е да убива изпратените от бъдещето, които са неудобни по една или друга причина хора. Единственото условие е да не оставяш мишената да ти се изплъзне. Дори ако мишената си самият ти. Освен това е наркоман, учи френски и може да бъде доста краен. Тридесет години по-късно Джо (Брус Уилис) е открил и изгубил любовта на живота си и е готов на всичко, за да промени това. Единственото общо между него и човека, който е бил преди тридесет години, са крайните методи на действие.

 

Действието се развива в недалечното бъдеще, в което пътуването във времето все още не е изобретено, но вече се използва. Тридесет години напред във времето възможността да изпратиш някого в миналото е незаконна, но въпреки това напълно реална, и се използва от мафиотските босове, когато искат да се отърват от някого, както и от всяко доказателство, че изобщо е съществувал. Това, от своя страна, води до съществуването на loopers. Лошото за тях е, че ако бъдещото им "аз" се окаже неудобно, им се налага да убият самите себе си.

И впоследствие разбираш, че поредната жертва си бил самият ти. Освен ако бъдещото ти аз не направи нещо, за да го разпознаеш. Когато това се случи, или се разколебаваш като Сет (Пол Дано) - единствения приятел на Джо, или се забавяш като самия Джо (Гордън-Левит), което и не води до нищо добро.

 

От гледна точка на стария Джо (Уилис) миналото, от което идва, трябва да бъде променено, за да спаси единствения човек, на когото държи. От гледната точка на Джо (Гордън-Левит) всичко случило се е само една от милионите възможности за развитие на бъдещето му, на която той изобщо не държи. И когато между тях се оказва малко момче, което може би ще се превърне в безскрупулен престъпен бос, връзката между настоящето, миналото и бъдеще се оказва много по-сложна, отколкото са си я представяли.

 

Режисьор и сценарист на Looper е Райън Джонсън (Rian Johnson), когото вероятно свързвате най-вече с приключенската комедия The Brothers Bloom. Въпреки че Looper е много различен като жанр, Джинсън, също както в предишната си лента, залага на силен и внимателно подбран актьорски състав, динамично действие и ефектна визия.

 

Джоузеф Гордън-Левит, когото повечето от вас вероятно все още свързват с хитовия комедиен сериал 3rd Rock from the Sun, за втори път работи с Райън Джонсън, а Looper е третият филм, в който ще го видим тази година след  The Dark Knight Rises и малко преди Premium Rush. Освен това през последните няколко години той направи впечатляващи роли във филми като (500) Days of Summer, Inception и 50/50. Ако все още ви е трудно да си го представите в различна от комедийна роля и още повече като наемен убиец, изпълнението му в Looper със сигурност ще промени нагласата ви.

Колкото до Брус Уилис, когото със сигурност сте свикнали да виждате в екшън роли от Die Hard, през The Fifth Element, до The Expendables 2, The Cold Light of Day и Looper, изненадващо е, че винаги успява да е различен.

Към актьорския състав на Looper се присъединява и британката Емили Блънт (Emily Blunt), която, ако сте гледали във филми като The Devil Wears Prada, The Young Victoria и Salmon Fishing in the Yemen, този път ще видите в едно напълно ново амплоа.

Looper е филм, който си заслужава, най-малкото, защото със сигурност ще ви накара да се замислите дали, ако срещнете себе си тридесет години по-стари или тридесет години по-млади, няма да сте съвсем различна личност. И заради изненадващия финал.

Сподели.