Lone Survivor - за тясната връзка между патриотизма и оцеляването

Pinterest LinkedIn +

Lone Survivor (Последният оцелял) е сложен филм. Повечето филми, базирани на реални събития, са такива. Трудно е да бъдат анализирани едностранно, особено когато темата е толкова сериозна. Въпреки това ще се опитаме да се съсредоточим единствено върху кинематографичните качества на лентата на Питър Бърг (Peter Berg).

Със сигурност сте забелязали, че повечето американски филми (а и не само те) следват един и същ принцип на изграждане на сюжета. Дали стриктното придържане към правилата е плюс или минус за лентата, зависи от доста неща. Понякога резултатът е неприятен, най-малкото защото е толкова натрапчиво предвидимо какво ще се случи, че става дразнещо.

Независимо от това, често е доста полезно. Lone Survivor залага точно на такава класическа композиция на сюжета, което, ако не друго, поне не му е навредило. Все пак когато става дума за филм, базиран на реални събития, се предполага, че всички знаят какво ще стане накрая и важното е как ще бъде разказна историята.

В случая Бърг, който е и сценарист на лентата, залага на много добре изграден съспенс, известни актьори и задължителни за всеки военен филм дълги престрелки. Естествено, не се е придържал съвсем стриктно към книгата на бившия щатски тюлен Маркъс Лутрел (Marcus Luttrell). Вероятно ако беше, филмът щеше да е още по-дълъг, а времетраенето е един основните му недостатъци.

Всъщност два часа не са много за филм, но в случая определено има няколко излишно дълги момента. Да се върнем обаче на споменатите вече задължителни елементи. Още в самото начало Бърг успява бързо и ясно да ни запознае с основните персонажи. Следват завръзката и онзи повратен момент, в който нещо се обърква и те са принудени да избират. Заглавието на филма достатъчно красноречиво подсказва, че изборът им се оказва грешен. Без издаваме излишни подробности, ще споменем само, че не става дума за момента, в които тюлените са изправени пред морална дилема. Всичко се обърква доста преди това.

Освен изненади и ярка оригиналност на Lone Survivor всъщност не му липсва нищо. Все пак получи две номинации за "Оскар" (и двете за звук). Достатъчно зрелищен е, има няколко неочаквано красиви панорамни кадъра и цяло съзвездие от актьори - Марк Уолбърг (Mark Wahlberg), Ерик Бана (Eric Bana), Емил Хърш (Emile Hirsch) и Тейлър Кич (Taylor Kitsch). Проблемът е, че всички те имат и по-добри роли и, освен Бен Фостър (Ben Foster), не са особено впечатляващи в изпълненията си.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Виж програма на кината тук: BLVD Movies

За финал - не очаквайте филм като Platoon (Взвод), но ако сте харесали Zero Dark Thirty, вероятно и Lone Survivor няма да ви разочарова.

Сподели.