Live 8 завладя света

Pinterest LinkedIn +

На 2-ри юли, 2005 г., организаторът на грандиозната благотворителна проява Live 8, сър Боб Гелдоф (Bob Geldof), беше обещал да направи “най-великото рок събитие в историята”, а това, което видяха наживо над 3 млрд. зрители по цял свят потвърди неговите думи.

Концертите, ситуирани на пет континента, предложиха вдъхновените изпълнения от ветерани, участвали в “оригиналния” концерт в помощ на Африка Live Aid – U2, Madonna, Еlton John, George Michael, през актуалните в момента Coldplay, Keane, Green Day, Stereophonics R.E.M., Velvet Revolver, до специално събралите се за Live 8 легенди от Pink Floyd. Общият брой на групите и изпълнителите, които взеха участие в Live 8, надмина цифрата 150.

Милиони хора присъстваха на концертите наживо, в различни страни по земното кълбо, а над 3 милиарда бяха тези, които ги гледаха по телевизията, слушаха ги по радиото или следяха събитията онлайн. Несъмнено това ще бъде и най-гледаното музикално събитие в историята. Само в Лондон на главния концерт на Live 8 в Хайд парк са присъствали повече от 200 000 души, сочи статистиката.

Началото на концертите беше дадено в Токио, а шоуто в Хайд парк, Лондон, започна доста по-късно (заради часовата разлика) с историческо съвместно изпълнение на U2 и Пол Маккартни (Paul McCartney). Драматичен момент беше и появата на Мадона, която като едва разцъфваща звезда участва и в Live Aid през 1985 година. Този път тя беше представена от Боб Гелдоф като “пчелата-кралица на рока”.

Паметно събитие ще си остане събирането на Pink Floyd – първото от 24 години – с Роджър Уотърс (Roger Waters) на баса. Членовете на групата оставиха настрана дългогодишните си дрязги, за да участват в концерта за набиране на помощи за Африка. Според BBC, “Ако може да се определи  един исторически момент, то това е той – помирението на Дейв Гилмор (David Gilmour) и Роджър Уотърс (Roger Waters). Сякаш никога не са се оттегляли от сцената – несравнимото великолепие на техните песни направо отнесе публиката.”

Американската част от шоуто предложи изпълнения на водещи звезди отвъд океана, сред които Destiny’s Child, Jay-Z, Linkin Park, Stevie Wonder, Black Eyed Peas, Bon Jovi, P. Diddy и др. Шоуто там откри популярният актьор Уил Смит (Will Smith), който впоследствие се изяви и с изпълнения наживо.

В различни точки на света с изпълнения се влючваха A-Ha, Audioslave, Faithless, Die Toten Hosen, Pet Shop Boys, Faith Hill, Duran Duran, Bjork, Deep Purple, Motley Crue, Bryan Adams и мн. др.

Мега-акцията имаше за цел да привлече и насочи общественото внимание в полза на каузата за 100% опрощаване на дълговете на най-бедните държави на африканския континент. Окончателното решение по този въпрос ще се вземе на срещата на високо равнище на G8, която започва в деня, в който ще се състои последният концерт от Live 8, в Единбург, на 6 юли.

Снимки. AP

Сподели.