"Любовта е опиат" или колко струва най-ценния наркотик в живота

Pinterest LinkedIn +

Макар и поднесена с хиляди интерпретации през годините, темата за любовта е единствената, която едва ли някога ще омръзне на масовия киноман. Романтични комедии, драми, дори и трилъри, тя има своето безспорно превъзходство в света на седмото изкуство поради вечно актуалното си звучене, така близко до всеки един човек.

Именно любовта позволява и нестандартния модерен подход, с който режисьорът Едуард Зуик представя една толкова сериозна и болезнена тема като болестта на Паркинсон в новото си предложение "Любовта е опиат".

Всъщност, тук е моментът да ви предупредим за (не) приятната изненада, която очаква широката публика, проследила рекламната кампания на филма в последните месеци (включваща дори и еротичната поява на звездите в каста Джейк Гиленхаал и Ан Хатауей на корицата на Entertainment Weekly).

Любовта е опиат (Love and Other Drugs)

"Любовта е опиат" не е комедия и не е лековат филм, както предполагахме доскоро, дори напротив. Лентата успява да съчетае в себе си с лекота най-различни жанрове – тя е и драма, и романтична история, и социална сатира, но преди всичко е филм, който успява да те грабне и дори трогне с чисто човешкото си звучене.

Джейми Рандал е чаровен и безскрупулен женкар, търговец на фармацевтични продукти, Маги е атрактивна и свободомислеща личност, която не позволява на нищо и никой да я ограничава, въпреки заболяването й от Паркинсон.

Първата им среща води до началото на една лековата връзка, в чиято основа е сексът, но както често се случва, взаимоотношенията им постепенно се задълбочават, за да поставят един сложен житейски избор пред героите. Можем ли да искаме от човека срещу нас да жертва целия си живот, стоейки до нас, докато болестта ни превръща в малко дете?! Способни ли сме да отстояваме любовта си, дори и с цената на компромис, който ще промени изцяло бъдещето ни?!  

Любовта е опиат (Love and Other Drugs)

Похвално е, че режисьорът Едуард Зуик не се е подвел по мемоарите на Джейми Брейди "Еволюцията на Виагра търговеца", върху които е базиран филмът, и е предпочел да наблегне не толкова върху брутално циничната теза, че сексът може да продаде всичко в този свят (включително и фармацевтичната индустрия), а най-вече на разгръщащата се интимна връзка между двамата главни герои, която в крайна сметка е и водеща в сюжета.

Така Love and Other Drugs се превръща в история за двама души, които умишлено бягат от едни и същи неща през целия си съзнателен живот – обвързване, интимност и грижите за друго човешко същество, за да установят накрая, че най-трудните неща, които можем да изискаме от някой, са и тези заради които любовта не може да бъде сравнявана с нито едно друго чувство.

Любовта е опиат (Love and Other Drugs)

Не пропускайте този филм – една изключително искрена романтична история, разкриваща защо любовта е опиат, към който винаги ще се връщаме, независимо от цената, която трябва да платим.


Сподели.