Любо Киров пред Avtora.com: Вече пея онова, което е истина за мен

Pinterest LinkedIn +

Срещаме ви с Любо Киров броени дни след официалната премиера на новия му албум "Както преди". Ето какво сподели музикантът пред екипа на Avtora.com:

Avtora.com: Определяш "Още от теб" като "най-доброто и най-честното нещо", което си правил за себе си и хората. С какво песента е толкова специална за теб?

Любо Киров: Аз го определям като малко по-тежък проект като смисъл, не е типичният поп проект, тъй като в поп музиката текстовете са доста по-леки като послание, а тук въобще не става въпрос за отношенията между двама души, а между човека и вярата, човека и Бога. Смисълът на парчето може да се определи като теологичен, тъй като се занимава с търсенето на себе си в теб самия и в същото време извън теб. Реших да направя малко по-смислен, по-ангажиращ проект, защото вече пяхме много за любовта между хората, за ежедневните неща и за материалното. Сега е много по-честно да говорим за онова, което е вътре в нас. Може би съм пораснал, вече не мисля за очакванията на хората спрямо музиката, вече пея онова, което е истина за мен. Голяма част от музиката, която се прави, не е честна, защото в истинския живот нито музикантите изглеждат по този начин, нито мислят онова, което пеят, защото някой друг им пише музиката. Аз съм щастлив, защото направих това, което искам, което усещам, без да се съобразявам с това как то ще бъде прието.

Avtora.com: Каква история разказва клипът на песента?

Любо Киров: Клипът на песента представя търсенето на отговори за смисъла на нещата, които не са ни известни – дали животът продължава, след като свърши материалният статус, кога един човек си тръгва от този живот, кога друг остава, защо някои си тръгват по-рано от други, защо е безсмислено да се вярва, че животът е само в материалната вселена. В клипа има доста християнски символи, а тази философия в света съществува и всеки търси надежда, че нещата продължават. Аз вярвам в това, че има действителен живот на съзнанието, след като напуснем материалното, а не в хуманистичната представа за вечния живот чрез изкуството. Това е идеята, която сме вложили в клипа.

Avtora.com:  Разкажи ни подробности за това как премина процесът по записване на песните и цялостната подготовка на албума "Както преди"?

Любо Киров: За някои е много учудващо, но албумът наистина беше записан за четири дена в началото на януари. Събрахме се вкъщи аз, Ангел Дюлгеров и маестро Живко Петров, където композирахме, написах текстовете и записахме всички инструменти в албума, след това ги смесихме и придобиха завършен вид. Процесът беше магичен, бяхме се събрали само да нахвърляме някои идеи, но свършихме цялата работа. Не сме единствените музиканти в света, които записват за няколко дни. Чел съм много автобиографии на музиканти, интересувам се и знам, че доста често, когато музиканта го споходи вдъхновение, всичко се случва наведнъж. Все пак е изключително важно да се работи с опитни музиканти. Живко Петров например е работил с много музиканти, направил е почти всичко за Белослава, парчета на "Каризма", мои, на Мария Илиева. Ангел пък работи с Лили Иванова, като в последните ù два албума той има доста сериозно участие. Това са музиканти, които имат творчески натрупвания. Между нас имаше обмен, който роди тези парчета, обединени от гласа, текстовете и фразите. Беше прекрасно изживяване, просто улавяхме музиката от въздуха.

Avtora.com:  Имаш ли твои кумири в музиката?

Любо Киров: Разбира се, имам кумири от всеки стил в музиката. Младежите ми години преминаха под знака на 80-те и 90-те години, които са допринесли за вкуса ми. Харесвал съм стотици неща в рок музиката, в метъл музиката, в поп музиката на Джордж Майкъл и Майкъл Джаксън, минал съм през всички стилове и като музикант не мога да се огранича и да кажа, че съм само поп музикант, аз се определям като поп-рок музикант.

Avtora.com:  Какво те вдъхновява за творчество?

Любо Киров: Това, което ме вдъхновява, е да търся отговори за нещата, които все още не са много ясни за хората, за смисъла на живота. Това ме вдъхновява и моите търсения в тази посока са почти през цялото време. Някои хора не знаят, но дори с предните си банди имах текстове, които са смятани за любовни, а те нямат нищо общо с човешките взаимоотношения. Те са писани с поглед, отправен отвъд ежедневието. Темата се е прокрадвала в парчета като "Различен" и в по-непопулярни албуми. Просто сега всичко е по-конкретно.

Avtora.com:  Националното лятно турне вече стартира. Как приема публиката песните от албума?

Любо Киров: Много хора се припознават в музиката, защото аз виждам по концертите хора, които пеят новите неща седмица след излизането на албума. По-голям успех не съм имал. Подготвил съм видеоклипове към всеки сингъл от албума. Идеите за клиповете са продукт на взаимната ми работа с Кирил Киров-Кико. Ласкае ме това, че млади хора, които навлизат в музиката, харесват и се изненадват от някои парчета, защото досега не са ме чували в такъв стил. От много колеги получих положителен feedback за цялостната си работа върху албума.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.