Лина Никол: Не бих правила компромиси със себе си нито като човек, нито като артист

Pinterest LinkedIn +

Красивата певица с въздействащ глас Веселина Николова, по-позната като Лина Никол, ни разказва за живота, музиката и професионалния си път. Надникнете в следващите редове!

Avtora.com: Как се роди любовта ти към музиката?

Лина Никол: Музиката си е част от мен, не знам как се е родила, винаги си е била там. Когато бях малка, много често заспивах на фона на гласа на майка ми и китарата на баща ми. Имала съм най-прекрасното детство и музиката изигра много важна роля в него. Все още си спомням с какво огромно вълнение слушах първите закупени от родителите ми оригинални дискове на Марая Кери, Уитни Хюстън и много други. Няма по-хубаво нещо от това да си част от света на изкуството и да изразяваш себе си чрез изкуство, имам голям късмет.

.: А защо избра да се насочиш към нея и професионално?

Лина Никол: Аз лично не съм минавала през някакъв етап на осъзнаване, че това ми е целта и професията - правя това, което обичам, и се старая да отделям колкото се може повече време, защото искам, имам нужда, прави ме щастлива. А, както каза наскоро една колежка певица, за мен това е едно много професионално хоби. 

.: Има ли изпълнител, повлиял на развитието ти в тази насока? Някой, от чиято музика си черпила вдъхновение?

Лина Никол: Всички сме черпили вдъхновение от Стиви Уондър. Той е гениален. Има много талантливи изпълнители и композитори, но всички се учат от него. Innervisions от 73 год. е страхотен албум. Хубавата, качествената, истинската музика е от този период. Тогава хората са разказвали чрез музиката, текстовете са имали смисъл, говорим за нещо съвсем различно.

.: Пилотният ти сингъл носи името "What you won’t do for love" и е преработена версия на едноименния арендби/соул хит от 1978 г. Разкажи ни за него.

Лина Никол: Емблематична песен - отново от 70-те. Написана е от Bobby Caldwell и Alfons Kettner. По-любопитното е, че когато Bobby Caldwell подписва с музикална компания и записва дебютния си албум, президентът на компанията не го разпространява, защото смята, че вътре няма хитова песен. Това е последното записано парче от албума и въпреки че изпълнителят настоява друга песен да бъде официален сингъл на продукцията, музикалната компания настоява сингъл да бъде "What you won't do for love". Песента се налага като хит и влиза на челни места в класациите и това си остава най-известната композиция на Bobby Caldwell.


.: В тази връзка - ти какво не би направила за любовта?

Лина Никол: Не бих правила компромиси със себе си, с това, което съм като човек, като артист, и това, което усещам, че е правилно за мен и искам да го следвам. Понякога човек много трудно може да се усети къде е границата и какъв път трябва да следва, но с времето и опита разбира кое е правилно и кое - не. А когато си човек на изкуството, има определени рамки, в които не можеш да влезеш, колкото и да се опитваш, не се чувстваш на място, не се чувстваш комфортно и си вредиш. Такъв компромис, за да оправдаеш някакви определени очаквания или представи, не си заслужава.

.: Вече споменахме албума ти, който очакваме да се покаже на бял свят съвсем скоро. Какво още ще чуем в него?

Лина Никол: Това е мини албум, който съчетава стиловете поп, фънк, соул, RnB. Предстои и дългосвирещ албум, работата по него вече е започнала.

.: Какво друго ти предстои в музикално отношение в близко бъдеще?

Лина Никол: Заедно с Росен Кукошаров от Free Style ще представим съвсем скоро българско RnB парче, на което той написа текста. Нямам търпение вече. Много се радвам, че работим заедно по този проект, защото той е много талантлив и винаги съм искала да запишем нещо заедно. А също така ни предстои и съвместен концерт на 8 май в Sofia LIve Club - Лина Никол и група Free Style, за което също нямам търпение, защото ще представя песните от мини албума и имам удоволствието да работя със страхотни музиканти.

С още две много талантливи мои колежки - Mey Lolas и Зорница Славова - подготвяме общ проект, посветен на една от най-култовите женски групи - Destiny's Child. Работата е много сериозна - не съм се подготвяла толкова стабилно за участие сигурно никога през живота си, хаха. Но ще си заслужава. Има и други неща, но ще ги оставя за следващия път :)


Сподели.