Лили Иванова завеща всичко на фондацията "Лили Иванова"

Pinterest LinkedIn +

Една от най-големите български звезди - Лили Иванова - създаде фондация с нейното име, чиято цел е "популяризиране достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво". Българската прима ще завещае всичко свое на новосъздадената фондация "Лили Иванова".

Основен фокус на дейността на фондацията ще бъде съхраняване на творчеството на "най-големия български поп изпълнител за всички времена“ и опазване на името ѝ за бъдещите поколения като творец със съществен принос за българската култура. Както винаги е казвала, Лили Иванова принадлежи на своята публика и затова отдавна обмисля как да бъде съхранено огромното ѝ творчество, което е втъкано в културния код на няколко поколения българи.

Фондацията на Лили Иванова ще акцентира именно върху популяризиране и разпространение на нейното огромно и безценно творчество, което е неотменна част от българската култура. Това ще се случва и след нейната кончина чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители. В бъдещата си дейност фондацията ще следва нейния път - ще организира всякакви събития и дейности от културен характер: концерти, инсталации, изложби; ще изготвя документални, рекламни или художествени филми; ще издава книги, сборници и всякакъв род литературни, печатни или потребителски продукти, представящи Лили Иванова пред обществеността като жена-творец, превърнала се в икона. Само така името на Лили Иванова ще живее в сърцата и на бъдещите поколения като пример на певчески и житейски феномен, отдаден на публиката и на музиката.

С използването на всички съвременни дигитални форми, вдъхновяващите песни на Лили Иванова с текстове и мелодии на едни от най-великите поети и композитори в България ще продължат да звучат "на живо", а божественият ѝ глас завинаги ще остане "нейното оръжие", с което тя ще покорява милиони почитатели години напред. За да изпълни целите си, фондация "Лили Иванова" ще разработва и реализира собствени проекти, а освен това и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

Цялото си наследство - духовно и материално - певицата прехвърля на фондацията. В задълженията на фондация "Лили Иванова" влиза "опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и др. Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство.

С този свой акт голямата Лили Иванова завещава на най-голямата си любов - публиката, цялото си богатство - творчеството и всички активи от него.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.