Летящият гейзер - едно от чудесата на природата

Pinterest LinkedIn +

Тези кадри може и да изглеждат като взети от фантастичен триизмерен блокбъстър, но фактите говорят друго - неземната красота, която виждате, е чистата реалност.

Снимките показват една от най-големите природни атракции в САЩ – летящият гейзер (Fly Geyser), който се намира в щата Невада, на територията на едноименното ранчо, на което е наречен.

Начинът, по който се появява на бял свят, също е доста любопитен – през 1964 година местна компания решава да сондира почвата на въпросното място и след интервенцията (до този момент цели 44 години там е пълна пустош и суша), от него започва да блика водна струя с температура над 200 градуса и височина от 3,7 метра.

С течение на времето, вместо да намалява, той увеличава размерите си и така се превръща в едно изключително по рода си явление. За съжаление, собственикът на земята забранява достъп на външни лица и дори отказва на природозащитна организация да следи за състоянието и развитието на гейзера. Така, това чудо на природата остава пълна загадка и до днес.

Сподели.