Лесни трикове да не пълнеем през зимата

Pinterest LinkedIn +

През зимата искаме да се посгреем с вкусно ястие и нещо топличко вместо да излезем на чист въздух и да потичаме. А никак не е трудно да запазим теглото си, свежия тонус и доброто настроение без някакви драстични мерки.

Яжте немазни храни, без драстични лишения

Мазнините са набедени като основен враг на красивата фигура, но всъщност ние не можем без тях. Не всички мазнини обаче са вредни. Консумирането на значими количества наситени мазнини довежда до сърдечно-съдови заболявания, докато ненаситените мазнини – моно- и полиатурирани - са полезни организма. За да постигнете баланса, използвайте добри материали - тигани, тенджери и фурни, които не изискват употребата на много олио и на друга мазнина.

Когато готвите в домашни условия, знаете и контролирате какво количество мазнина сте употребили. Не е толкова просто, когато купувате готови ястия и продукти поради липса на време сами да приготвите яденето. Статистиката сочи, че купените навън храни съдържат по-голямо количество наситени мазнини от тези, сготвени у дома. Внимателно гледайте етикета, защото, за да се постигне по-добър вкус на храната, накрая се добавят - и то значителни количества - захар, сол и мазнини.


Бъдете рационални

Можете да готвите пилето и рибата с повече бульон, който после да употребите за приготвяне на лек сос или гарнитура. Така ще икономисате овкусители и храненето ви ще е по-здравословно.

Печете месото на скара

Прясното месо и риба е най-добре да изпечете на скара или на грил, защото този начин на термична обработка не изисква употреба на мазнини за разлика от останалите видове готвене.


Тесто с по-малко калории

Обичате да похапвате тестени изделия? Не ги спирайте, но при направата на хляб вместо да разтапяте масло, използвайте зехтин и балсамов оцет.

Използвайте откритите скари

Кюфтетата, пържолите, шишчетата ще бъдат полезни, ако ги приготвите на открита скара вместо да ги пържите в олио. Така мазнината ще се стича, без да се просмуква в месото, а впоследствие можете да я използвате за направа на друго ястие или гарнитура.


Овкусявайте с по-леки подправки

Когато правите салати, за да са по-вкусни, понякога слагате доста подправки и олио. За предпочитане е да ограничите майонезата и да заместите олиото със зехтин, а накрая да капнете малко балсамов оцет.

Сподели.