Lernstift – умна химикалка, която коригира краснопис и правопис

Pinterest LinkedIn +

Съвременните деца дотолкова са свикнали с компютри, таблети, смартфони и прочее "умни" устройства, че почти са забравили да пишат ръкописно. Все по-малко от тях изобщо си правят труда да пишат на ръка извън класната стая и извън задължителния обем упражнения в рамките на учебната програма. Много педагози вече се опасяват, че скоро с развитието на новите сензорни и гласови интерфейси ръкописът ще се окаже умение с все по-затихващи функции.

За щастие една талантлива група немски инженери и хай тек специалисти са се заели да променят тази тенденция и да възродят интереса към писането на ръка.

Те работят по уникален проект за "писалка на бъдещето" – удивително устройство, наречено Lernstift, което в момента набира ресурси за разработка през популярната услуга за публично финансиране Kickstarter.

На пръв поглед Lernstift не изглежда кой знае колко впечатляващо – той прилича на обикновена химикалка. Създателите му обаче го наричат първото по рода си "умно" средство за ръкописно писане, а причината за това е, че техният продукт, въпреки скромните си размери, разполага с вграден мини компютър, изпълняващ доста голям набор от функции.

Lernstift включва и модул за безжична връзка, 128 МВ оперативна памет, интегриран акселерометър, жироскоп и магнетометър. Всичко това работи под управлението на специално модифицирана версия на операционната система Linux и е свързано със специален мини вибромотор.

Принципът на действие на Lernstift е едновременно прост и гениален. Устройството може да работи (засега) в два основни режима: ортографски и калиграфски.

В първия тази "умна химикалка" ще е особено полезна за малчуганите, които тепърва се учат да пишат, понеже Lernstift разпознава всяка погрешно изписана с него дума и съответно вибрира предупредително.

Във втория режим пък освен правописа Lernstift коригира и краснописа на използващия го – писалката започва да вибрира всеки път, когато почеркът на пишещия започне да става твърде нечетлив.

Освен това устройството може да се самообучава, нагаждайки се към специфичния ръкописен стил на човека, който го използва.

Първият работещ прототип използва специален сензор за разпознаване на почерка с резолюция от 400 dpi (точки на инч), а времето за детекция на всеки изписан символ е под 20 милисекунди.

Първоначално Lernstift ще поддържа само два езика – английски и немски, но ако финансирането на проекта се увенчае с успех, впоследствие ще бъдат добавени и други популярни езици – руски, френски, италиански.

За съжаление едно денонощие преди края на Kickstarter кампанията проектът е набрал около 26 000 британски лири от търсените 120 000, но в случай че идеята за умна химикалка ви е грабнала, чувствайте се поканени да подкрепите създателите й с дарение по ваш избор и да се опитате да привлечете колкото може повече хора да сторят същото.


Сподели.