LEGO стана на 50 години

Pinterest LinkedIn +

Популярната детска игра от съединяващи се кубчета LEGO навърши половин век в края на януари.

Започнали историята си през 1932 г. кубчетата LEGO се превърнаха в едно от най-любимите забавления за малки и големи и бяха обявени за "Играчката на хилядолетието".

През 1932 г. датчанинът Оле Кърк Кристенсен (Ole Kirk Christansen) основава малка фабрика за дървени играчки в малкия град Билунд в южната част на Дания. За да даде име на компанията си той се допитва до работниците си, но в крайна сметка го измисля сам. Думата е комбинация от датските думи "LEg" и "GOdt" ("играй добре").


SUV автомобил VOLVO от кубчета LEGO в мащаб 1:1.

15 години по-късно Кристенсен открива пластмасата, като идеален материал за играчките си. Той купува първата машина за изливане на пластмаса в Дания, а през 1949 г. се появява първият прототип на кубче LEGO. С течение на годините той усъвършенства кубчето и разширява гамата от форми и извивки, използвани при изливането му. Познатата ни, запазена и до днес форма на кубчето LEGO се появява за първи път през 1958 г.

От тогава до днес LEGO е любима играчка на милиони деца по света. През 90-те години на миналия век LEGO закупува правото да създава играчки по някои от най-касовите филмови франчайзи (Star Wars), а по-късно дава началото на няколко анимационни филма, компютърни и конзолни игри.


Крайцер на Републиката от Star Wars вселената, направен от кубчета LEGO.

Днес империята LEGO предлага конструктори за деца от предучилищна възраст до гимназисти. Има над 10 видео игри за всички платформи и още толкова само за мобилни телефони. LEGO се слави и с една от най-силните фенски общности, претворяващи чрез конструктора известни личности, събития, обекти, сгради, местности и много други аспекти от реалния живот.

В интернет има хиляди модели, сглобени с конструктора, като най-добрите от тях носят артистична стойност, а цената им на специализирани търгове може да достигне няколко десетки хиляди долара.

Най-голямата търсачка в интернет - Google, също почете празника на конструктора, променяйки логото си в LEGO стил.
Сподели.