Легендарните руски часовници Raketa и Pobeda стъпват на българския пазар

Pinterest LinkedIn +

От май 2019 известните руски марки Raketa и Pobeda (които са под една шапка) стъпиха официално на българския пазар, съобщават от онлайн магазина за часовници Timedix.bg, който е представител на двете марки за България. Двата руски бранда са незабавно разпознаваеми по уникалния си националистически дизайн, посветен на различни постижения в историята на страната.

 

Raketa

 

Часовниците на марката Raketa са с многогодишна история и се произвеждат в една от най-старите фабрики в Русия, а именно в Петерхоф (Санкт Петербург). Фабриката е основана с указ на Петър Велики през 1721 г. и притежава най-голямата архивна колекция на дизайни за часовници в света. Самата марка Raketa е създадена през 1961 г. в чест на първия космонавт в света Юри Гагарин.

 

Фабриката се слави с производството на механизма “Raketa - Avtomat”, който присъства във всичките им модели часовници. Освен това, те произвеждат сами всяка една част от часовниците си, до най-малките детайли, което в днешно време е изключително рядко, тъй като повечето компании купуват готови части и компоненти. Ако носите такъв часовник, то на китката си имате поне 242 отделни компонента, а производството на един от тези часовници включва труда на 103 специалиста и 8201 отделни ръчни операции.

 

Друга отличителна черта на бранда е сътрудничеството по дизайна на различните им колекции с много от най-известните руски творци, танцьори, артисти и други бележити личности, постигнали много за страната си. Главните им колекции са: “Classic”, “Russian Code”, “Avant-garde”, “Copernicus”, “Yalta”, “Tupolev”, “Baikonur”, “Amphibia”, “Seaman”, “Premier”, “Polar”, “Submariner” и “Sukhoi”.

 

Основните източници на вдъхновение за дизайнерите им са героични личности и сензационни постижения в историята на Русия. Например моделът "Baikonur" има специални характеристики, необходими за космически пътувания и е проектиран в сътрудничество с известния руски космонавт Сергей Крикалев. Фабриката си сътрудничи и с големите руски самолетни производители „Sukhoi” и „Tupolev” за разработване на часовници „Raketa” за пилоти. Всеки един часовник от различните колекции е със специфики, които отразяват името на колекцията и ще са полезни при използването им в реална среда, било то в космоса или на 300 метра под водата.

 

Дизайнерите също са вдъхновени от триумфа на руското изкуство и култура. Красотата на руския балет е отразена в часовника „Premier” на марката, проектиран от танцьора на Болшой Артем Овчаренко. Филмовият режисьор Емир Кустурица е проектирал “Avant-garde” колекцията, за да отпразнува стогодишнината на руското авангардно движение.

 

Pobeda

 

Марката “Pobeda” е създадена през 1945 г. в чест на победата на Втората световна война. Марката бързо набира популярност и дори един от часовниците й е първият, който е пътувал в космоса. В чест на това постижение фабриката произвежда часовника “Pobeda First in Space”.

 

Брандът се движи под мотото “Вашето време - вашата Победа!” и мисията му е създаването на часовници, които да празнуват волята за победа на всеки гражданин на страната. Но също така, представлява и непрекъснатия стремеж на всеки един от нас да преодолее всяка трудност в живота и да достигне до победа на дневна база.

 

За разлика от часовниците Raketa, всички часовници на Pobeda имат кварцови механизми и отново се произвеждат във фабриката в Петерхоф. Дизайнът им е насочен към младежта, като те са с по-ярки цветове и раздвижени модели. Част от колекциите им са "Officer", "Ilyushin'', "Crimea'', "Mir", "Military'', "Classic'', “Vesna”, "Anthracite'', "First in space'', "Rodina", "Red 12'', "Russian Navy'' и "Russian Air Force''.

 

Часовниците Raketa и Pobeda са подходящи за всеки, който желае да притежава нещо по-различно като аксесоар или харесва руската история и култура. Моделите на двете марки са достъпни онлайн на сайта на официалния им вносител Timedix.bg.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.