Left 4 Dead 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action
Година: 2009
Произв./Изд: Valve Software/Electronic Arts
Платформа: X360 | PC

За играта:

 

Предвид факта какъв космически хит беше първият Left 4 Dead, не е особена изненада, че продължението се появява година след оригинала, предлагайки ни геймплея, който всички харесаха, подправен с минимално количество приятни новости. Ако по някаква случайност чуваш името на тази игра за първи път, ще те открехна, че става дума за простичък, но ужасно пристрастяващ екшън. Концепцията е космическо клише, което си виждал в десетки, ако не и стотици игри и филми: Земята е пренаселена със зомбита, а от теб се очаква да оцелееш някак. Уловката е, че тук не оцеляваш сам. Замяната на думата “for” в заглавието с четворка не е опит да се пише на интернет жаргон, а заигравка с факта, че главните герои в Left 4 Dead всъщност са четирима, а играта е насочена основно към кооперативния мултиплеър (можеш да я изиграеш и сам, разбира се, но първо изкуственият интелект и в двете части не е особено върхов и второ – тръпката от задружното оцеляване просто се губи). Съществува и опцията конкурентен тим да поеме контрола над зомбитата, което вече прави касапницата пълна.

 

Left 4 Dead 2 стъпва върху тази основа, предлагайки на практика още от същото, но по-добре изпипано – имаме си ново колоритно каре от главни герои, по-разнообразни нива и геймплей, променен с малко, но към по-добро. Струва си да се спомене и факта, че историята – въпреки че отново не е кой знае какво – този път е малко по-силно застъпена и усещането, че отборът ви наистина има някаква цел, а не минава просто през редица населени с не-мъртви арени, е далеч по-осезателно.

 

 

Визия и звук:

 

Играта използва легендарния Source енджин, стоящ в основата на смазващия визуално Half-Life 2. Уловката е, че Half-Life 2 смазваше визуално преди близо шест години и колкото и да са полирани нещата, Left 4 Dead 2 трудно може да спечели награда за графичните си постижения. Хектолитрите кръв, леещи се по екрана и новата система за разчленяване, съчетани с истеричната динамика на екшъна замазват нещата донякъде, но няма как да не призная, че предвид факта, че геймплеят си е общо взето същият, очаквах двойката в заглавието да бъде оправдана поне от по-сериозен визуален ъпгрейд.

 

За компенсация на звуково ниво трудно може да има оплаквания. Лафовете, които централното каре герои си пускат непрекъснато, са повече и по-добри, музиката пасва перфектно на екшъна, а звукът от забиването на бензинова резачка в зомбирана плът е нещо, което просто трябва да се чуе.

 

 

Геймплей:

 

Играта за пореден път е кратка, но този път е още по-податлива на преиграване благодарение на промените, които настъпват във всяко едно ниво – от разположението на оръжията до метеорологичните условия – благодарение на вездесъщия Режисьор, дирижиращ отново вашия зомби филм. Промените настъпват в зависимост от представянето на екипа, избраната трудност или просто в името на разнообразието. Още веднъж подчертавам, че Left 4 Dead 2, подобно на оригинала си, не е игра, която ще оставиш на рафта, след като научиш историята й, а заглавие, предполагащо неколкократно преиграване с отбор от приятели. В това отношение промяната в ситуациите всеки път, когато пуснеш играта отново, е страхотен плюс.

 

Освен двата нови режима на игра и новите типове зомбита, за които няма да издавам нищо, за да не разваля изненадата, Left 4 Dead 2 предлага по-богат арсенал (включително и възможността да си вземеш оръжие за близък бой като меч, бензинова резачка и дори тиган, което крие определени рискове, но пък удоволствието от клането се повишава драстично) и някои нови играчки, най-важната сред които е дефибрилаторът, с чиято помощ можеш да съживиш споминал се съотборник.

 

В крайна сметка Left 4 Dead 2 е още от същото и продаването й като самостоятелна игра е малко нагло предвид факта, че спокойно би могла да бъде пусната като експанжън на половин цена. От друга страна това е още от едно адски качествено също”, така че ако си падаш по кооперативния екшън, изобщо не се колебай – този е сред най-добрите и сървърите са удовлетворително пълни.

 

 

Плюсове:

- По-разчупени нива и по-голямо разнообразие в практически всяко отношение – повече оръжия, повече видове зомбита, повече режими на игра и най-вече – повече изненади благодарение на вездесъщия Режисьор.

 

Минуси:

- Още от същото. Left 4 Dead 2 е адски качествен продукт, който си струва всяка стотинка, ако не притежаваш оригиналната игра. Ако я притежаваш обаче, изниква въпросът струват ли си няколкото новости инвестирането на още стотина лева.

Сподели.