Вижте новото видео на "ЛаТекст", вдъхновено от хорър филми от зората на киното

Pinterest LinkedIn +

Българската формация "ЛаТекст" ("LaText"), която определя себе си като литературна рок група, пуска ново видео към песента "Неделя". Това е вторият клип към новите записи от втория краткосвирещ албум на бандата, който излиза година след предишния "Толкова много неща". 

За новото видео групата си сътрудничи с млади творци от НАТФИЗ. То е дело на режисьорката Теодора-Косара Попова и монтажиста Волен Пенев, които се обединяват около любовта си към експерименталното кино от първата половина на миналия век. 

Текстът на песента "Неделя" е стихотворение на Петър Чухов, което бандата преработва в типичния си стил – съчетание между деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Подходът на видео екипа към парчето е едновременно илюстративен и асоциативен, с хорър естетика и структура на сън. За да се получи впечатляващата игра на текст и образи, Косара и Волен дни наред гледат експериментално кино от началото на века, а суровият материал за монтажа е над 30 часа. Финалното видео е монтирано от 24 филма в стила на постмодернизма – познати фрагменти, които на колажен принцип се превръщат в ново произведение. 

"ЛаТекст" са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни). За седемгодишното си съществуване те са свирили в клубове и на фестивали в цяла България, често – с гости поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия, Румъния и др. През 2014-а излиза първото им EP "Само", включващо 7 парчета. Миналата есен групата пусна видеоклип към първата песен от новия си албум, озаглавена "Толкова много неща", който е дело на визуалния артист Мери Адам. 


Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.