Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Pinterest LinkedIn +

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Lara Croft and the Guardian of Light бе интересно отклонение от утъпкания път на поредицата Tomb Raider, което се прие достатъчно добре, за да заслужи продължение в лицето на новата Lara Croft and the Temple of Osiris.

Втората игра отново предлага екшъна, пъзелите и платформинг елементите, типични за Tomb Raider заглавие, като ги представя от изометрична гледна точка и поставя сериозно ударение върху кооперативната игра.В Lara Croft and the Temple of Osiris титулярната героиня Лара Крофт и нейният съперник Картър внезапно попадат под ударите на древно проклятие, докато изследват гробница на древноегипетския бог Озирис. След това двамата се оказват забъркани в митологична вражда между наследниците на Озирис - Изида и Хор, които трябва да спрат злия бог Сет в опита му да завладее света.

По отношение на геймплея новата игра на Crystal Dynamics изглежда практически идентично със своя предшественик, запазвайки всичко, което работеше в оригинала, и давайки ни малко повече от него. То идва под формата на развит мултиплейър компонент, който позволява на четирима души да играят заедно, помагайки си или пък дори съревновавайки се за това кой ще сложи ръка на най-добрата екипировка.

Lara Croft and the Temple of Osiris ви дава възможност да изследвате поредица от гробници, които се отличават с голямо разнообразие от врагове, капани и пъзели. Всеки път, когато решите, че дизайнът вече ви е познат, играта го заменя с нещо ново, независимо дали е по-хитър пъзел или неочакван капан. По този начин играта внася необходимото разнообразие, въпреки че наистина напомня значително на първата част.Освен основните гробници, в света на Lara Croft and the Temple of Osiris ще откриете и такива, които може да посетите при желание. Там идеята е да се справите с някакво моментно препятствие, което на свой ред ще ви даде ценен предмет.

Изометричната камера се вписва добре с управлението, което е стегнато и уверено, а това е особено важно при платформинг елементите, както и при някои от пъзелите, които са с физични характеристики. Понякога наистина ще падате в дупки и няма да успеете да се справите с търкалянето на някоя гигантска топка, но нищо от това не е фатално. А и доста често има чекпоинти, които ви спестяват ненужно връщане назад.

Напредвайки в кампанията, получавате силата да променяте времето от деня, а след това дори и климатичните условия. Интересно е, че основната кампания няма много възможности да ги използвате, но когато приключите с нея и светът остане отворен за изследване, може да си поиграете доста с тези новопридобити умения. Те реално променят света и така влияят на дизайна на нивата и дори на някои от предметите, които може да откриете. Това е забавна система, която наистина ви дава повече свобода в експериментите след края на историята.Ролевият елемент е застъпен под формата на поредица предмети, които може да откриете и да екипирате героите си с тях. Разнообразието от огнестрелни оръжия е голямо, а освен това може да ъпгрейдвате магическата тояга на Лара, която играе ролята едновременно на оръжие и на важен за много пъзели инструмент. Героите могат да се екипират с различни магически предмети като пръстени и амулети, които обогатяват техните характеристики или пък дават защита срещу определени врагове.

Доста интересни са и босовете, срещу които трябва да се изправите. Някои от тях са наистина огромни и ни навяват спомени за класическия дизайн на босовете в платформърите от ерата на PlayStation и Nintendo 64. Битките никога не се решават само със сила, а включват платформинг и пъзел елементи, които ви поставят за задача да откриете слабото място на врага.Въпреки поставения акцент върху мултиплейъра, Lara Croft and the Temple of Osiris функционира напълно добре и като сингъл игра, най-малкото защото дизайнът на пъзелите се променя според това колко са играчите.

Все пак основната идея на Crystal Dynamics несъмнено е била в играта да се включат повече хора. Тогава пъзелите изискват нови решения и много моменти в играта стимулират играчите да работят заедно. Така Lara Croft and the Temple of Osiris се оказва едно чудесно алтернативно на главната поредица заглавие, с което може да заситите жаждата си за приключение с марка Tomb Raider. Поне докато не се появи Rise of the Tomb Raider следващата есен.


Сподели.