Култовия нюйоркски хип-хоп изпълнител Guru с концерт във Варна

Pinterest LinkedIn +

На 4 август, 2005 г., българската публика ще има уникалната възможност да се докосне до емблематичния стил на култовия нюйоркски хип-хоп изпълнител, MC и композитор Guru.

Това ще се случи в гиг, подкрепен от DJ Solar & Doo Wop, във варненския клуб Момо, съобщиха за Avtora.com организаторите.
Билети на предварителна продажба ще бъдат пуснати от следващата седмица и в Интернет на адрес: http://biletionline.com

****

Кийт Елам (Keith Elam), известен с прозвището си Guru, започва кариерата си като "лирическата половина" в хип-хоп дуото Gang Starr - една от първите банди, смесваща джаз с рап.

Три албума по-късно ("No More Mr. Nice Guy"/1989, "Step in the Arena"/1991 и "Daily Operation"/1992 г.), той поставя началото на соловата си кариера, издавайки пърия от трите албума Jazzmatazz - vol.1 (1993), vol.2: "The New Reality" (1995) и vol.3: "Streetsoul" (2000). В тях като гост музиканти участва цяло съзвездие от музиканти, от Roy Ayers, Donald Byrd и N'Dea Davenport (Brand New Heavies) - във vol.1, Chaka Khan, Ramsey Lewis, Branford Marsalis и членове на Jamiroquai - в "The New Reality" и Herbie Hancock, Freddie Hubbard, отново Branford Marsalis, но също и пишещите новата история на черната музика Kelis, Craig David, the Roots, Erykah Badu и Macy Gray - в "Streetsoul".

Следва "Baldhead Slick & da Click" (2001), в който към впечатляващия списък на гореизброените гост музиканти се включват някои от най-известните рап-продуценти, като самият Premier, Pete Rock, Alchemist, Ayatollah и DJ Spinna, а също и Ice-T, Naughty от Nature's Treach, Killah Priest и Ed O.G.

Паралелно със соловата си кариера, Guru продължава да записва с DJ Premier в Gang Starr и до края на хилядолетието се появяват блестящите албуми "Hard to Earn" (1994) и "Moment of Truth" (1998).

След всичките тези години и албуми, Premier е считан за един от най-добрите хип-хоп диджеи и продуценти в света, а Guru – за едно от най-талантливите МС-та. В такъв го превръщат характерният му плътен глас и дълбоките лирики, лишени от нецензурен език или агресия, за разлика от тези на повечето хип-хоп изпълнители.

През 2003 Gang Starr издават и последния си до момента, седми албум “The Ownerz”, който отново е високо оценен от критиците и публиката. След него пътищата на Guru и Premier се разделят.

Преди броени дни излезе официално новият албум на Guru наречен “Guru Version 7.0: The Street Scriptures”. Този път албумът е издаден от собствения лейбъл на звездата – 7 Grand Records, с което той поставя едно ново начало в дългогодишната си хип-хоп кариера. Продуцент на албума е новия партньор на Guru – Solar, с който той в момента е на турне и с когото ще го видим и чуем в България. Гост участия в албума имат Styles P, Jean Grae, Talib Kweli, B Real (от Cypress Hill) и др.  С първото турне по представяне на новия албум той ще зарадва именно свойте многобройни почитатели в Европа.

Организатори на концерта на Guru във Варна са ShortCutAgency

Сподели.