Култов концерт на Bob Dylan във филм на Martin Scorsese

Pinterest LinkedIn +

Пълнометражен документален филм за Боб Дилан (Bob Dylan), заснет от Мартин Скорсезе (Martin Scorsese), ще бъде излъчен за първи път по BBC2. Филмът носи заглавието "No Direction Home" и включва култовия концерт на Барда, на който той за първи път използва електрическа китара.

Легендарният концерт, кръстен "Юда" ("Judas"), се е състоял в Манчестър през 1966 г. и се счита за един от определящите моменти в рока, буквално променил хода на музикалната история. Тогава Дилан по средата на концерта неочаквано вади електрическа китара, включва я и започва да свири и веднага е освиркан от разярени фенове, които дори се опитват да го свалят от сцената с викове "Юда!" На привържениците на традиционния фолк-рок, който е изцяло акустичен, революционното използване на електрически инструменти от Дилан се е видяло като абсолютно кощунство.

Антъни Уол (Anthony Wall), редактор на поредицата на BBC2 "Arena", споделя за неизлъчваните преди кадри: "Бях просто зашеметен. Мислех, че никога не биха успели за уловят този момент. Моментът, когато те крещят "Юда!" насреща му, е наистина много смущаващ."

В "No Direction Home" е включено и задълбочено интервю с Боб Дилан, в което той обсъжда живота и музиката си. Една от целите на филма на BBC е да повдигне булото, покриващо ключовите творчески години на Дилан между 1961 и 1966 г. Именно през този период Бардът създава някои от най-добрите си песни, включително "Like a Rolling Stone", от чиито текст е взето заглавието на филма, както и "The Times They Are A-Changin", "Another Side of Bob Dylan", "Bringing It All Back Home", "Highway 61 Revisited" и "Blonde On Blonde".

Документалната лента ще бъде излъчена през септември т.г. по BBC2 и PBS.

Официален сайт на Боб Дилан, включващ аудио файлове на редки записи: http://bobdylan.com

Сподели.