Кубинският Una Noche и африканската драма Witch с големите награди на Tribeca

Pinterest LinkedIn +

Кубинската пълнометражна лента Una Noche, чиято световна премиера се състоя на Берлинаре 2012, спечели три от топ отличията при разпределението на наградите на единадесетото издание на филмовия фестивал Tribeca, което приключи на 29 април.

Филмът спечели статуетките за "Най-добра кинематография", "Най-добра актьорска игра" и "Режисура". Последната бе присъдена на родената в Лондон Lucy Molloy, възпитаничка на Нюйоркския университет, а тази за "Най-добра мъжка роля" - на Хавиер Нунеш Флориан, който изчезна безследно напът за фестивала.

Заедно с него, при кацането на самолета им от Куба за Ню Йорк в Маями от екипа на продукцията изчезна Analin de la Rua de la Torre, като се предполага, че двамата са използвали възможността да напуснат завинаги родината си, пресъздавайки в реалния живот сюжета на Una Noche.

Главни действащи лица във филма са трима тийнейджъри от Хавана, които се впускат в бягство от подчинената на режима на Кастро карибска държава. Третият актьор с главна роля във филма, Дарел Арекада, пристигна в Ню Йорк заедно с Lucy Molloy и получи наградата от името на Флориан.

Наградата за "Най-добър игрален филм" на Tribeca Film Festival 2012 отиде при африканската драма War Witch, която разказва историята на 12-годишно момиче, отвлечено и принудено да стане войн, а тази за "Най-добър документален филм" – при създателите на индийската лента The World Before Her.

Изпълнителката на главната роля в War Witch - Rachel Mwanza, спечели наградата за "Най-добра женска роля", а аржентинската романтична комедия All In, чийто централен персонаж е професионален играч на покер – тази за "Най-добър сценарий".

До участие в тазгодишното издание на Tribeca Film Festival 2012, чийто основател е Робърт Де Ниро, достигнаха 80 пълнометражни ленти и 80 късометражни филма от 46 държави.


Сподели.