Критика на телевизионния разум - Стоил Рошкев

Pinterest LinkedIn +

За книгата

Стоил Рошкев (1976) работи 22 години в полето на електронните медии като журналист и експерт – последователно в НСРТ (Национален съвет за радио и телевизия), СЕМ (Съвет за електронни медии), както и в БТА (Българска телеграфна агенция), БНР (Българско национално радио), БНТ (Българска национална телевизия) и БСТВ (Българска свободна телевизия). Учредител на наградата за нов български роман „Орфей“.

 

„КРИТИКА НА ТЕЛЕВИЗИОННИЯ РАЗУМ“ е шестата му книга.

 

Преди това е издал 2 романа, 2 стихосбирки; сборник с разкази.

 

  • Текстовете му са изучавани във висши училища, сред които СУ „Св. Кл. Охридски“ и Нов български университет.

 

  • Носител е на националните награди „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Боян Пенев“ и др.

 

  • Участник в журита на конкурсите „В. Ханчев“ и „Б. Пенев“.

 

  • Инициатор на литературни събития.

 

  • Неговите интереси са във фрактала на философията, литературата, литературната теория, политиката, медиите.

 

Откъс

 

Критика на телевизионния разум

 

Зад барока на образите се крие водещата роля на политиката.

Ж. Бодрияр, „Симулация и симулакрум“

  1. Перек пере най-добре

Има една картина, „Момиче с балон“, на графити художника Банкси. През 2018 г. тя беше пусната на търг от „Сотбис“. Но секунди, след като беше продадена за над 1 милион британски лири, творбата тръгна да се самоликвидира пред очите на многочислените зрители. След като обявиха, че богаташ купува прочутата картина (няма бедняк да я купи, я), прозвуча аларма. Офис машинка за унищожаване на документи, монтирана в рамката, започна най-неочаквано да прави платното на дребни вертикални лентички. Смаяните зрители с удивление наблюдаваха как произведението се свлича надолу, вън от очерта­нията на рамката си. Картината обаче не беше нарязана изцяло. Процесът беше спрян по средата. Така стана ясно, че на търга артис­тът в реално време, както се казва, е създал нова творба, която той озаглави „Любовта е в кошчето“.

Прочулият се като анонимен автор Банкси не е оригинален, макар сам по себе си да е достатъчно находчив с този жест, понеже с някои дребни различия повтаря идеята на Жорж Перек от значимия му роман „Животът. Начин на употреба“. Там един ексцентричен милиардер обикаля в продължение на двайсет години света с цел да нарисува петстотин морски пейзажа. Плаща на специализиран занаятчия междувременно тези изображения да бъдат превърнати в пъзели. През следващите двайсет години се труди отново да възстанови парче по парче акварелите, които е рисувал. И като си е поиграл да подреди вече пъзелните детайли, милиардерът пристъпва към последната част от проектa на живота си – всеки пейзаж да бъде слепен пак, да бъде отделен от дървената му основа и унищожен в същата географска местност, където е бил нарисуван – изоб­ражението се потапя в разтвор, от който излиза отново чист лист хартия. Така акварелите възстановяват „белотата на своето първоначално небитие“. Ала не му стига приживе времето на милиардера, та на слугата му – по хегелиански едва ли не – му се налага да приключва мисията на господаря си и прочее. Нещо като прекрасните пясъчни мандали на будистите: най-целенасочено ги изграждат с идеята да ги разрушат, за да покажат илюзорността на нашия свят.

Малко след нарязването на художественото произведение на анонимния Банкси по телевизиите все пак обявиха: „Още не е ясно дали купувачът ще заплати цената, която е предложил.“

Аз обаче се усъмних, че едва ли някой би платил за нарязаната картина, освен ако не е ексцентрик – тип героя на Жорж Перек. Само че е възможно и цялата тази фабула да е част от замисъла на Банкси. Кой е в състояние да потвърди, че картината наистина е купена? Че в действителност е наличен богаташ, предложил 1 042 000 лири? Кой освен телевизионния разум може да издаде присъдата за това каква е истината? И частните ни мозъци, наредени като пъзелни детайлчета в големия телевизионен разум, разбира се, реагират със същото фрактално съответствие, както множеството.

  1. Господар ли е владеещият
    изображенията?

Шефката ми в Българската свободна телевизия, спомням си, беше получила огромен букет за рождения си ден. Скъп, забележителен, луксозен букет. Той си остана в кабинета ѝ. Защо? Понеже шефката го снима. Затова нямаше нужда да се хвали с букета, не беше необходимо да го носи до жилището си. Тя пренесе със себе си само снимката. Банално е може би да по­втаряме пак как през XXI в. всеки има в себе си репликатор на образи. Фотоапарат. Видеокамера. Смартфон. Но е ясно – няма нужда вече от предметни доказателства – само изображението е достатъчно. Класически стана примерът с Колин Пауъл, размахал пред телевизионните камери епруветка, пълна с уж химическо оръжие, което беше достатъчно, за да бъде нападнат Ирак.

Ние, изглежда, сме в онирофилм – писателят Лино Алдани го е провидял.

И по тоя повод аз съм убеден, че e дошло времето към днешна дата да бъде написана нова Кантова Критика, коренно различна обаче от „стремежа към твърд“ на един Вилхелм Дилтай, да речем, с програмата му за критика на истори­ческия разум – а напротив, Критика, каптираща втечнеността на мимолетните телевизионни обекти, които – заели наедро екрана и завладели човешкото съзнание и знание – се преструват на статуи на моаи, каменни монументи, Перперек и Стоунхендж, миг преди да се разпилее в нищото нетрайната им холографска същност. Това бягство от живия живот би могло да бъде наречено например Критика на телевизионния разум.

Вярно, че още през 2006 г. социологът Жан-Луи Мисика предрече края на телевизията, но виждаме и днес: това е толкова вярно, колкото вярно се оказа и предположението на някои пишман футуролози, че компютърът нямал бъдеще в домовете на хората, защото бил трудно преносим. Напротив, телевизионният разум е във възход, без значение от платформите – били те Ейч Би Оу, „Нетфликс“, „Ейпъл Ти Ви Плюс“, най-сетне ютюб и така нататък, и така нататък.

А нима господар не е този, който владее телевизионните образи?

В 30-ия тезис на Ги Дебор от безпощадния му трактат „Обществото на спектакъла“ е разкрито, че външният характер на спектакъла по отношение на човека се проявява в това, че неговите човешки действия вече не му принадлежат, а са собственост на друг – този, който му ги представя. Дебор пише също: „Целият живот на обществата, в които преобладават съвременните условия на производство, се проявява като необятен сбор от спектакли. Всичко, което преди е било преживявано директно, сега е изнесено като представление“ или: „Спектакълът е капиталът на този стадий на натрупването, когато той става образ“ – не спира да ни раздрусва от съня гигантът му с гигант.

Един от най-влиятелните съвременни философи, Жак Дерида, пък признава през 2002 г. по повод посветения му филм, „Дерида“, че се чувства все по-близо до творчеството на Дебор. И може би неслучайно в сочената за основополагаща книга на Дерида „Призраците на Маркс“ е разкрито например, че политиците вече са марионетки в театъра на телевизионните реторики в едно обществено пространство, дълбоко разтърсено от теле-техно-медийните апарати и от новите ритми на информацията. Пак там Жак Ели Дерида конкретизира, че незначителните забележки, показани по телевизора, на спекулант, който атакува или поддържа една или друга валута, имат по-голяма тежест от всички парламенти в света.

От своя страна авторът на термина „глобално село“ Маршал Маклуън директно заявява: „Телевизията например има същия ефект както ЛСД.“

Е, не сме ли съгласни, че Господар наистина е този, който владее телевизионните образи? „Показват ни, да кажем, ваксини и медици, облечени в скафандри, болнични коридори.“ Да, да!... Ето сега е моментът да разкрия, че към тези, последните размисли, сложени в кавички – за скафандрите и болничните коридори, – ме насочи Философа, когото... така де, тоя същият, нали, Философа; докато не ме светна за ред неща, несправедлино го наричах „Дървения философ“.

„Господарите на историята (по Дизраели, преразкан от уважавания историк Андрей Фурсов) завладяват съзнанието ти чрез телевизора. Не е ли така?“ – попитал ме беше пак Философа.

Книгата "Критика на телевизионния разум" от Стоил Рошкев, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.