Крисчън Бейл или на какво се дължи успехът на "Американския психар"

Pinterest LinkedIn +

Крисчън Бейл (Christian Bale) вече дълги години е сред големите имена на Холивуд. С участията си във филми като "Машинистът" (The Machinist), "Престиж" (The Prestige) и трилогията на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) за един от най-известни супергерои на DC Comics – Батман (Batman), актьорът напълно затвърждава позициите на суперзвезда. Въпреки това кариерата на Бейл започва много по-рано и далеч не е изцяло розова.

Ранните години

Започвайки актьорската си кариера от ранна детска възраст (малкият Крисчън е едва на 9, когато се снима в първата си реклама и на 11, когато снима първият си филм), Бейл участва в цели четири филма в периода 1986-1987 г. Талантът му явно не остава незабелязан и през 1987 г. е избран за главната роля на Джейми Греъм във военния епос на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) – "Империята на слънцето" (Empire of the Sun).

Макар филмът да е много подценяван, изпълнението на Крисчън Бейл е признато за фантастично, както от критиците, така и от публиката. Младият актьор показва талант, какъвто много от по-големите му колеги не успяват и си спечелва бъдеще, за което мнозина мечтаят.

Въпреки доброто си начало, актьорът забавя темпото след „Империята на слънцето” и изчезва от светлината на прожекторите за две години. След 1989 г. участва в "Хенри V" (Henry V) на Кенет Брана (Kenneth Branagh), както и в ролята на младия Джим Хокинс в адаптация на приключенския роман "Островът на съкровищата" (Treasure Island).

Колеблив период през 90-те

 Със съзряването си, Бейл постепенно се отдръпва от детските персонажи и участва в два мюзикъла в началото на 90-те – Newsies, разказващ за момчетата вестникари от Ню Йорк в началото на 20-ти век, както и драмата "Децата на суинга" (Swing Kids), в който Бейл си партнира с Робърт Шон Ленърд (Robert Sean Leonard).

През 1994 г., тогава 20-годишният Крисчън Бейл, влиза в ролята на Лори в драмата "Малки жени" (Little Women), където заобиколен предимно от актриси, успява да изпъкне с играта си за пореден път и да привлече отново внимание към себе си. До края на десетилетието следват няколко не толкова забележими роли, включително и играта му в "Мери, Майката на Иисус" (Mary, Mother of Jesus), който обаче е правен за телевизията и не бива забелязан от киноманите.

Американският психар в 21-ви век

Безспорен факт е, че последните 10-12 години от кариерата на Крисчън Бейл го издигнаха до нивото, на което е днес. Всичко започва с легендарната роля на Патрик Бейтман в трилъра "Американски психар" (American Psycho). Бейл изгражда изключителен персонаж на брокер-психопат от Уолстрийт, който макар да изглежда банален на пръв поглед, всъщност е интересна дисекция на това какви сме в същността си всички. 

С влизането в 21-ви век, Крисчън Бейл набира популярност не само заради актьорския си талант, но и заради отдадеността му към персонажите, които играе. Свидетелство за това са постоянните физически трансформации, които извършва. След като за "Американски психар" извайва тяло на Аполон, за трилъра "Машинистът" (The Machinist) актьорът смъква цели 30 кг., с което придобива шокиращ вид. Това се повтаря и с ролята му на Дики Еклънд в "Боецът" (The Fighter) от 2010 г. За филма той отново отслабва значително и макар  главната роля във филма да е изиграна от Марк Уолбърг (Mark Wahlberg), Бейл безапелационно открадва шоуто. Усилията му не само са всепризнати от публиката и критиците, а също и от Академията, която му присъжда така желания Оскар.


Един от основните фактори за популярността на Бейл през последните десет години е и колаборацията му с Кристофър Нолан. Двамата дават ново начало за Батман през 2005 г., като "Батман: Началото" (Batman Begins) е първият филм от трилогия, станала според някои най-добрата адаптация на комикси за големия екран.

Бейл и Нолан си партнират и в друг хит – излезлият между "Батман: Началото" и "Черният рицар" (The Dark Knight) – "Престиж" (The Prestige). В него Крисчън Бейл участва заедно с Хю Джакман (Hugh Jackman), като двамата успяват да изградят една от най-добрите мистерии за последните 10 години.

Бъдещи творчески планове?

Макар след като спечели Оскар, Бейл да си взе малка почивка от участия, 2012 г. ще му е достатъчно заета с премиерата на "Черният рицар: Възраждане" (The Dark Knight Rises). Предстоящата 2013 г. пък ще ни предложа минимум три филма с участието на "Американския психар" – Out of the Furnace, Lawless и драмата на Терънс Малик (Terrence Malick) – Knight of Cups, така че мистър Бейл има много какво да покаже, а и Оскарът за главна мъжка роля все още го чака.


Сподели.