Красимир Аврамов: "Няма по-силна империя от Пайнер"

Pinterest LinkedIn +

След като Красимир Аврамов се завърна от САЩ, почти директно се класира за финала на конкурса Евровизия 2009 в Москва. Изборът му за победител предизвика противоречиви изказвания от страна на някои от най-големите имена в българската музика, а на дневен ред за пореден път бе поставен въпроса за истинността на вота.

Красимир Аврамов разкри в интервю пред Avtora.com подробности около живота си в САЩ, както и своята равносметка след скандала с Евровизия.

Любомила Бучинска: Господин Аврамов, защо се върнахте в България?

Красимир Аврамов: "Евровизия" беше основната причина, поради която се върнах в България. Това беше моята цел. През последните няколко години следях много внимателно как се развива конкурса и прецених, че мога да напиша подходяща песен за "Евровизия". Заради конкурса отказах много концерти и участия по фестивали в Америка. Там аз имам собствен бенд, с който много пътуваме, правим благотворителни изяви и т.н.

.: Мнозина музиканти мечтаят да пробият на американския пазар..

Красимир Аврамов: Ако имаш американско гражданство, то ти не си чужденец в Америка, ти си американец. Ставаш част от тази система, култура и традиция. И това всъщност е хубавото на Америка. Определено няма дискриминация, казвам го, защото живея там от 10 години и знам. По-скоро, на мен ще обърнат много повече внимание отколкото на някой господин от Минесота или Оклахома, например. Ще ми обърнат внимание, защото съм различен и интересен и имам акцент, когато говоря на английски. Борбата между един американец и един чужденец в Щатите е абсолютно равна.

.: Като че ли не се знае много за успелите българи в САЩ.

Красимир Аврамов: Има много българи, които са успели в Америка. Не бива да забравяме Милчо Левиев, който е легенда и световна височина в музиката. Няма музикант в Америка, който да не знае кой е Милчо Левиев. И да не говорим, разбира се, колко много българи аниматори има там, както и компютърни дизайнери и т.н.


Снимка: Avtora.com

.: След като се върнахте в България, защо подписахте договор точно с фирма Пайнер?

Красимир Аврамов: Няма друга по-мащабна, силна и професионална музикална империя от Пайнер в България. Те са хора, които знаят отлично какво да правят, какво значи реклама. Знаят как да създадат, поднесат и продадат един продукт.

В Америка внимателно следях развитието на фирма Пайнер. През последните години тя страшно много се видоизмени. Музиката, която в момента предлага, е много близка до това, което например прави Шакира. Пайнер създава музика със световно звучене, като единствената разлика е, че се пее на български език. Което пък е хубаво за нас. Аз не знам какво точно значи думата чалга. Но се слуша, аз също слушам такава музика, когато трябва.

.: В такъв случай, бихте ли записал дует с някоя попфолк звезда? Миро и Анелия, например, направиха една много успешна съвместна песен.

Красимир Аврамов: Да, задължително бих записал дует с попфолк певица. Сега дори работя по един такъв проект и скоро ще се разбере за какво точно става въпрос.

.: И като стана дума за Миро, какво е мнението ви за неговата музика? Телевизия Планета го определи за Изпълнител на 2008 г.

Красимир Аврамов: Последното парче на Миро - "Губя контрол, когато" стана голям хит. Той намери една добра концепция - звучи модерно и много съвременно. Видеоклипът към песента пък е доста авангарден и провокативен. Миро всяка година изненадва с нещо ново и хубаво. Създава хитове и е съвсем нормално да получава награди.

.: Предвид вашия опит зад граница, смятате ли, че Миро може да се реализира навън?

Красимир Аврамов: Няма значение дали в България или в чужбина - навсякъде се изисква страшно много работа, страшно много време, доверие и добро отношение.

В България все пак е много по-лесно да станеш популярен. Особено покрай някой скандал. Но всичко зависи от това кой с колко се задоволява. Аз лично винаги съм искал да пея за света.

.: Всъщност трябва ли един творец да се стреми към слава?

Красимир Аврамов: Първо трябва да намериш това, което си ти наистина, което ти подсказва сърцето. Второто нещо е да направиш някакъв компромис със себе си. Това, което правиш като изкуство и мисъл, трябва да го миксираш много естетически и плавно спрямо това, което се слуша в момента. За да има и малка доза комерсиалност.

Аз лично, ако трябва да правя точно това, което искам, бих се занимавал с много по-сериозни и дълбоки неща. Не искам да правя комерсиална песен и тя задължително да е хитова. Обичам нещо като се създава, да остане и за в бъдеще. Много е важно обаче да се вкара нова мисъл в съзнанието на младото поколение. Защото това е поколение, което е свикнало да слуша само едно определено нещо.

.: Каква е тази нова мисъл?

Красимир Аврамов: Ново течение в музиката, нещо като поп опера. На едно дете на 10 годинки, като му вкараш поп опера елемент в нещо съвременно и модерно, то това дете започва да си мисли: "А, значи е имало и друга музика, не знаех, че имало и такова нещо". Така че, зависи от нас да отворим въображението на младото поколение.


Снимка: Avtora.com

.: Тоест, казвате, че младите са ограничени в музикално отношение. Точно с поп опера ли трябва да се образоват обаче?

Красимир Аврамов: Да, защото младите слушат едно и също нещо всеки Божи ден. А по отношение на поп операта - това е опция и мнение. Всеки има правото сам да избере.

Но когато съумееш да вкараш една нова музика, с ново звучене и в същото време близка до това, което се тиражира, имаш възможност да бъдеш чут.

Хората се пренасищат от един и същи десерт. Вземете например това, което се пуска по MTV. На хората вече им е дошло до гуша. Едно и също е, няма нови лица, нови изпълнители. Непрекъснато всичко излиза под калъп. Но за радост, хората вече започват да обръщат сериозно внимание на музиката, на мелодията.

И затова те търсят вече нещо ново, което да ги вдъхнови, като музиката. И в зависимост от това какво предлагаш и как го предлагаш, ти можеш да влияеш на хората както негативно така и положително.

.: Наскоро в интервю за Avtora.com Стефан Вълдобрев каза, че мейджър компаниите създават ферма за супер таланти без собствено мнение.

Красимир Аврамов: В Щатите наблюдавам развитието на рекърд компаниите. В момента те масово се закриват, независимо дали са малки или големи. Музикалните магазини също масово се затварят, поради това, което се случва в интернет.

Истинските артисти, истинските творци не могат и не трябва да се надяват музикалните компании да ги направят популярни. Няма такъв филм. Истинският творец си вкарва мисълта в душата и започва да я следва. Но първо трябва да се запита "Какво искам аз от този живот? Искам ли да бъде популярен? Защо искам да бъда популярен? С какво съм толкова ценен? Мога ли, не мога ли?".

Музикалните компании имат нужда от хора, които знаят как да стигнат от точка А до точка Я. Те не ти казват какво да правиш. Ти си този, който дирижира целия процес.

Аз имах възможността да говоря с президента на Universal Studio - Дейвид Новак, който ми каза: "Ако бях млад и започвах кариерата си, щях да давам максимално всичко от себе си, търсейки спонсори, убеждавайки хората да ми помагат и финансират, за да направя своя продукт. И да го подарявам. Колкото повече даваш и раздаваш, толкова повече името ти се чува".

.:Вие така ли постъпихте?

Красимир Аврамов: Ще дам следния пример. Преди около 6 години се запознах с моя продуцент, който ме видя да пея на откриването на една галерия. Много ме хареса, попита ме дали имам песни и каза, че ще ми помогне с издаването на албум. Аз вече бях подготвен с мои композиции и текстове. Минаха обаче около 8 месеца и нищо не се случваше. Тогава реших, че не мога да продължа да чакам, че след като той няма да ми помогне за албума, аз ще го направя сам.

Замислих се как мога да изкарам бързи пари и сметнах, че мога да отида в Аляска на някой от онези рибарски кораби, които излизат в океана за по 3 месеца и носят по 30 хиляди долара. Свързах се със собственика на една компания, изпратих си документите, уговорихме нещата и си купих самолетен билет. Преди да замина отидох при продуцента си и му казах:
"С теб или без теб, аз ще направя този албум. Popera ще съществува”. Тогава той извади чек с думите: "Отивай да го правиш". Така създадохме Popera, последван от концерта в Кодак Тиатър и наградата за Най добър албум от музикалните награди на Лос Анджелис.

Човек може да постигне всичко. Щом Обама беше избран за президент, няма нищо невъзможно на този свят. Обама вдъхнови страшно много хора и това отвори една нова страница от световната история.


Снимка: Avtora.com

.: Какво мислите за българския шоубизнес?

Красимир Аврамов: Много по-добре е от преди 10 години. Музикантите вече правят пари. Има толкова много партита, промоции, премиери, събирания в София, всеки един ден. Така че човек няма от какво да се оплаче. А и освен това, при рецесия най-много внимание се обръща на шоубизнеса.

Това, което ми се иска обаче е хората да бъдат откровени, особено що се отнася до колегите от музикалната гилдия. В Щатите може да има някаква доза лицемерие, но е на много по-сладко ниво. Не толкова, за да те нарани.

В България видях страшно много лицемерие, особено от страна на колегите ми в гилдията. Те просто се ненавиждат един друг. И когато стана този скандал около Евровизия, който лично аз определям като един положителен скандал, една част от музикантите се обединиха срещу мен. И аз им правя евала, че показаха, че имат категорично мнение. И така трябва да бъде за напред.

Всеки един изпълнител е различен от другите, всеки има собствената си ниша. Всеки има почитатели, обожатели. Какво ни остава на нас колегите в музикалната гилдия - да се виждаме, да си се радваме, да си помагаме, да се подкрепяме.

"Illusion" стана символ на омразата и на любовта и това, което се получи, ще остане в историята.

.: И Лили Иванова изказа отрицателно мнение за избора ви за победител в конкурса.

Красимир Аврамов: Лили Иванова не беше гледала Евровизия. Това беше нейното първо изказване и нямам идея от какво е била провокирана, за да го направи.

За мен Лили Иванова е еталон в музиката. Тя е символ на България. Останах доста шокиран, когато разбрах какво е казала. Защото един творец трябва да бъде над тези неща. Всеки има слаби моменти, както и тя самата.

Защото, с какво се запомни концертът й в зала Олимпия в Париж...с падането. Тя направи един невероятен концерт, заради който трябва да я носим на ръце. А целият спомен е "Лили Иванова падна в зала Олимпия". Това ли беше, това ли е смисълът?! Това, че е паднала! И какво като е паднала?! Защо се коментира въобще, аз не мога да си го обясня.

.: От позицията на обикновен зрител и слушател на конкурса, щяхте ли да поставите Поли Генова на второ място?

Красимир Аврамов: Поли Генова е едно красиво, интелигентно и доста талантливо момиче. Но първо трябва да започнем с песента й - "One Lifetime Is Not Enought", която беше едно към едно с песента на Дима Билан. И аз не мога да си затварям очите пред нещо, което е просто очевадно.

Ако Поли Генова беше спечелила "Евровизия", щеше да стане огромен скандал в Москва. И тогава щеше да възникне сериозен проблем на много по-високо ниво, да извадят абсолютно всички ноти, да ги проверят и т.н.

Като цяло всички участници на финала на конкурса се представиха много добре. Някои от тях ми се обадиха после за прошка. Уважавам всички, прощавам на всички. Важното е всеки да си върши както трябва работата, защото няма нищо по-хубаво от това да правиш музика и да обединяваш хората.

.: Защо преработихте песента "Illusion"?

Красимир Аврамов: Песента не е преработвана. Това са провокации и лъжи на разни хора. Песента си е абсолютно същата, просто има някои гласови допълнения, за да звучи по-яко. Защото "Illusion" се базира на гласове. Участват звезди като Петя Буюклиева, Албена Вескова, Ани Лозанова. Хубаво е, когато се работи с професионалисти, с хора, които наистина знаят какво правят и затова като екип сме железни.

Не мисля, че имаме конкуренция в нечие лице, защото ние сме прекалено различни. Ако някой има песен, подобна на моята, тогава мога да се притеснявам от конкуренция. От гледна точка на визията и музиката, нямаме конкуренция.

За нас е много важно да се представим добре. Какво място ще ни бъде отредено, това вече е Божа работа. Моето желание, разбира се, е да сме победители, да доведем Евровизия в България. Трябва обаче да бъдем морално подкрепени от България и всички българи да бъдат част от това нещо. Защото в Москва не се състезава вече Красимир, състезава се България. Сега е момента българите да покажат, че могат да се обединят и че могат да бъдат толерантни.

Интервю: Любомила Бучинска

Сподели.