"Красавицата и Звяра" на 25 години: 10 любопитни факта, които не сте чували

Pinterest LinkedIn +

В чест на 25-годишнината на анимационния филм "Красавицата и Звяра" (Beauty and the Beast) ви представяме 10 забавни факта за него.

Приказка, стара като времето – сякаш от първата поява на лентата не е минал и ден. Но фактите говорят друго. През 1991 г. една любовна история, иконична като тази на Ромео и Жулиета, превзе сърцата на зрители от цял свят, учейки малките момчета и момичета, че не трябва да съдят за книгата по нейните корици. Няколко месеца след появата си Beauty and the Beast е на косъм от това да спечели Оскар.

Ето няколко подробности и тайни, останали зад кулисите, които ще ви превърнат в още по-върли фенове на Disney.

1. Самият Уолт Дисни прави опит да заснеме тази класическа история още през 30-те години на миналия век, а по-късно и през 50-те, но се отказва от желанието си. Според сценаристите историята била трудна за адаптация.

2. Звяра е сборен образ на няколко животни

Аниматорът Глен Кейн е искал образът на Звяра да бъда базиран на нещо реално. Така изплува идеята за маймуната и нейното изразено чело, бикът дава цялостния вид на главата, а гривата е заимствана от лъва.

Снимка, публикувана от Beauty and the Beast (@beautyandthebeastfanpage) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

3. 600 аниматори са изпипали до съвършенство всяка линия

Екипът е прекарал 4 години в рисуване и оцветяване във време, когато компютрите не са били навлезли напълно в рисуваното кино.

4. Госпожа Чайник (Mrs. Potts) е трябвало да се нарича госпожа Лайка (Mrs. Chamomile)

За да могат децата да произнасят името й по-лесно, екипът се спира на името Госпожа Чайник. Същото се случва и с Люмиер, за когото е било избрано названието Шандал (от chandelier).

5. Бел е най-възрастната Disney принцеса

Тя е представена в 20-те си години. Другите прекрасни дами на Дисни са тийнейджърки.

Снимка, публикувана от Beauty and the Beast (@beautyandthebeastfanpage) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

6. Бел е смятана за "момиче от 90-те"

Сценаристката Линда Уулвъртън казва: "Не критикувам Снежанка, Пепеляшка... те олицетворяват ценностите на своето време. Не исках да пиша за миналото. Исках жена от 90-те, която желае да направи нещо с живота си, а не да чака принцът да дойде".

7. Мики Маус има камео роля във филма

"Класическият Мики" е геометрична фигура, съставена от три кръга, силно напомняща силуета на Мики. Тя е скрита и в други анимационни филми. Ако гледате внимателно сцената, в която Звяра въвежда Бел в библиотеката, ще я видите.

Снимка, публикувана от Beauty and the Beast (@beautyandthebeastfanpage) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

8. Beauty and the Beast е първата анимация, номинирана за Най-добър филм на наградите Оскар

Въпреки че губи наградата в полза на "Мълчанието на агнетата", печели в категориите Най-добра оригинална песен и Най-добра филмова музика. 

9. Анджела Лансбъри (госпожа Чайник) записва заглавната песен от саундтрака за нула време

Само един опит е бил нужен на Анджела, за да изпълни парчето толкова прекрасно.

10. Продуцентите не са планирали Когсуорт да бъде толкова мил

Спомнете си момента, когато Звяра пита Когсуорт как би могъл да зарадва Бел и той отговаря: "Има няколко простички неща – цветя, шоколад..." Оказва се, че тази реплика не е част от сценария, а чиста импровизация на актьора, който озвучава героя. Но на продуцентите им допада и го запазват.


Видеоклип, публикуван от Beauty and the Beast (@beautyandthebeastfanpage) на

Сподели.