Копирайтинг и създаване на съдържание: говори Станислава от CopyVibes

Pinterest LinkedIn +

Станислава Симидчийска е филолог и журналист по образование с дългогодишен опит в медиите. През 2015 година заедно със своя съпруг Константин Симидчийски основава медията за лайфстайл, култура и ентъртейнмънт Vibes.bg. Три години по-късно се ражда и агенцията CopyVibes, предлагаща професионални копирайтинг услуги и създаване на съдържание. На 26 септември Станислава ще бъде сред лекторите на Bulgarian Digital Week в Пловдив, изнасяйки лекция на тема "Как да създаваме съдържание, което задържа потребителското внимание".

Станислава, ти си копирайтинг специалист и филолог. Разкажи ни малко повече коя си и с какво се занимаваш!

Станислава Симидчийска: Филолог и журналист по образование, също журналист, но и копирайтър по призвание. Обичам да пиша и още преди да завърша средното си образование знаех, че това ще ми бъде професията. От втори курс започнах да се занимавам професионално с журналистика – била съм редактор, отговорен редактор и главен редактор на няколко онлайн медии. След това със съпруга ми Константин Симидчийски създадохме сайта за култура и лайфстайл Vibes.bg, след него копирайтинг агенцията CopyVibes, а преди няколко месеца пуснахме и дамски сайт – Hubavajena.bg. Казано с няколко думи: занимавам се професионално с писане и това е направлението, което истински ме удовлетворява.

Как и къде намери пресечната точка между филологията и копирайтинга?

Станислава Симидчийска: В красотата и силата на думите. Филологията ми даде изключително много: от още по-силна любов към езика до навлизане в дълбочина в литературите на различни епохи и народи. Не е случайно твърдението, че за да пишеш, преди това трябва да си чел.

Копирайтингът е дигитална професия и следва други закони: обем, ключови думи, подзаглавия и т.н. Но за да се изготви текст, който красиво и ненатрапчиво да въплъщава всички тези технически, един вид, компоненти, е нужно да се борави добре с думите. И тук богатството на езика, достъп до което ми е дало филологическото образование, изиграва своята ключова роля.

Какво всъщност представлява копирайтингът? Какви услуги предлага CopyVibes?

Станислава Симидчийска: В нашата компания създаваме съдържание за различни видове бизнеси. Извършваме т.нар. content writing, състоящ се в писане на текстове за блог, SEO материали, PR статии, категорийни описания, поддръжка на социални мрежи и много други.

Казано с няколко думи: обличаме различни дейности в думи, стараейки се да го правим по най-добрия начин.

Да започнеш свой собствен бизнес е смело и рисково начинание. Как се осмели да започнеш и щастлива ли си от избора си?

Станислава Симидчийска: Решението взехме заедно със съпруга ми, с когото работим рамо до рамо. И двамата сме с еднакви професии, и двамата започнахме да се занимаваме с копирайтинг, когато тази професия започна да навлиза у нас, и двамата решихме, че искаме да бъдем заедно не само като семейство, но и като бизнес партньори.

Решението дойде естествено – получавахме поръчки като фрийлансъри и в един момент нямахме времеви капацитет да поемем всички. Тогава трябваше да вземем решение дали да ги отказваме, или да започнем да ги възлагаме на подизпълнители. Избрахме второто и така се роди нашата копирайтинг агенция.

Щастливи сме от решението си, защото правим това, което обичаме, и го правим в по-голям мащаб, работейки с копирайтъри, на които имаме огромно доверие. Събрахме екип, предимно съставен от филолози и журналисти, които също като нас обожават да пишат и го правят наистина добре.

Ти работиш заедно със съпруга си. Каква е неговата професия?

Станислава Симидчийска: Да, двамата заедно създадохме сайтовете и копирайтинг агенцията. Константин е журналист, който години наред е работил в спортен сайт и има огромни познания в сферата. Обожава и ентъртейнмънт индустрията, затова ако ви е нужен човек, който да ви говори с часове за кино, музика, гейминг и други – той е човекът.

Как си разпределяте задачите и лесно ли откривате общ ритъм?

Станислава Симидчийска: Работим в абсолютен синхрон, защото си имаме както лично, така и професионално доверие. Вярваме си напълно и си помагаме през цялото време. Като цяло, почти всичко, което единият може да свърши, може и другият, което е голямо предимство.

Смяташ ли, че повечето фирми на българския пазар са достатъчно наясно с необходимостта от качествени и модерни копирайтинг услуги, както и с механизмите, чрез които социалните мрежи могат да им бъдат полезни?

Станислава Симидчийска: До голяма степен българинът следва философията, че може да си свърши всичко сам. Но и мнозина осъзнават, че човек не може да бъде специалист по всичко.

Писането на съдържание е дейност, която изисква не само основното за нея дар слово, но също така познания в алгоритмите на Google например – с какъв обем трябва да бъде даден текст, за да се индексира; как да бъде оформен – с подзаглавия, булети и т.н.; какъв брой ключови думи са нужни; и още, и още.

Що се отнася до социалните мрежи, ангажирането на внимание там също не е никак лесна задача. А чисто статистически, по данни на НСИ за миналата година, над 50% от населението у нас ги използва. Това е огромна аудитория, която трябва да бъде внимателно обгрижвана.

Как протича един твой делничен ден?

Станислава Симидчийска: Когато работиш за себе си, делник и празник не се различават особено. Предимно сутрин разпределям работните задачи между нашите автори; проверявам всички готови задания след това, тъй като не изпращам текст на клиент, преди да е минал щателна проверка; публикувам новини в медиите, които движим; разговарям с клиенти по телефон или се виждаме лично… и после всичко това отначало (усмихва се).

Как си почиваш, какво правиш в свободното си време?

Станислава Симидчийска: Обичам да гледам сериали (не само абсолютните хитове като "Игра на тронове", "Чернобил", "Историята на прислужницата" и други, но и европейски продукции, които са по-малко познати) и да чета книги (фентъзи, антиутопия и young adult жанрове са ми особено на сърце). От време на време, попадайки на някое кулинарно предаване, се вдъхновявам да експериментирам с нещо по-различно и в кухнята, извън почти ежедневните задачи там, тъй като предпочитаме да имаме всеки ден прясна домашна храна.

Изброй три неща, без които не можеш!

Станислава Симидчийска: Близките ми хора, разбира се, но да речем, че дъщеря ми и съпруга ми няма как да ги броим в категория "неща" (усмихва се). Затова, ако насочим поглед към материалното, то определено съм типичен милениал и ще посоча телефона си, лаптопа и електронния четец.
Сподели.